Creşterea cursului valutar nu influenţează tarifele vacanţelor în România

Creşterea cursului valutar nu influenţează tarifele vacanţelor în România
person Horeca
access_time_filled

Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a emis astăzi un comunicat de presă în care subliniază că deși leul s-a depreciat foarte mult în ultimele săptămâni, costurile vacanțelor în România nu se vor modifica în această vară, asa cum s-ar aștepta multă lume.

„În primul rând, contractele între agențiile de turism și hotelieri nu permit majorarea tarifelor decât în cazuri speciale. Același document stabilește că un hotelier care vrea să modifice tarifele trebuie să anunțe agenția de turism cu cel puțin o lună înainte. Contractul prevede și faptul că tarifele pentru serviciile deja confirmate nu pot fi majorate”, a declarat Dragoș Răducan, vicepreședinte FPTR.

vacante1

Un al doilea aspect de care trebuie să ținem cont se referă la durata vacanței în România, se precizează în comunicatul FPTR. Astfel, conform statisticilor din ultimii zece ani, sezonul estival se încheie pe 15 septembrie. „Prin urmare, nu mai este timp pentru aplicarea unor eventuale majorări rezultate din deprecierea monedei naționale în raport cu euro”, se arată în comunicat.

Al treilea motiv, în strânsă legătură cu cel de mai sus, se referă la scumpirile la utilități și produsele agro-alimentare generate de creșterea euro. Dacă va exista, valul de scumpiri se va produce la jumătatea lunii septembrie, dată la care cei mai mulți români nu mai sunt in concedii, precizează FPTR.

În același timp, hotelierii și patronii de restaurante nu-și permit deocamdată să vină cu scumpiri pentru că și-ar pierde o parte din turiști. De aceea turiștii care au cumpărat vacanțe în România prin programul Early Booking nu vor plăti mai mult odată cu creșterea euro. În avantaj ies și cei care au cumpărat în prima parte a anului pachete turistice pentru destinații externe.

ascensiuneeuro

Din analiza FPTR reiese că aceștia au economisit de două ori:
•    datorită reducerilor de până la 40% operate prin programul Early Booking;
•    datorită diferenței de curs valutar de peste 6%.

De exemplu, pentru un bilet de 1.000 euro cumpărat în martie în sistem Early Booking cu reducere 40% la un curs valutar mediu de 4,38 lei turistul a plătit 2.628 lei. Dacă l-ar cumpăra acum, la un curs valutar de 4,63, ar plăti 4.630 lei.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302