Demersuri pentru introducerea castelului Peleş pe lista UNESCO
Â
Kelemen Hunor a spus, potrivit Mediafax, că Ministerul Culturii nu va putea introduce pe lista UNESCO doar o poziție singulară pentru Castelul Peleș și de aceea a început o serie de discuții cu ministerul german al culturii, pentru introducerea castelului alături de castelele regale din Landul Bavari.
„Pentru Castelul Peleș am început discuțiile cu nemții, cu Bavaria, pentru că nici Germania, nici Landul Bavaria, nu are posibilitatea de a include castelele regale din Bavaria și nici noi nu avem cum să introducem o poziție singulară pentru Castelul Peleș. Și atunci vrem să mergem împreună cu Bavaria. Am fost în septembrie, octombrie, la Munchen și am discutat cu omologul meu despre acest subiect. Avem și acordul de principiu al Casei Regale de a introduce și Castelul Peleș pe listă. Dar doar împreună putem merge, pentru că nici noi, nici bavarezii singuri nu pot”, a spus Kelemen Hunor.
(Castelul Neuschwanstein, Germania)
Ministrul Culturii a mai spus că demersurile presupun includerea castelelor bavareze și a Castelului Peleș direct pe lista UNESCO și nu pe lista tentativă, deoarece aceasta este o anticameră a UNESCO și procesul ar dura foarte mult timp.
Castelul Peleș, cea mai cunoscută reședință regală din România, se află în stațiunea montană Sinaia, pe Valea Prahovei. Construcția castelului s-a realizat între anii 1875 și 1883, urmând ca, imediat după inaugurare, să urmeze noi planuri de dezvoltare, forma de astăzi fiind finalizată în 1914. Astăzi, Castelul Peleș este muzeu și poate fi vizitat în proporție de 35% din suprafața totală de 3200mp, 170 de camere și peste 30 de băi. Castelul Peleș este primul castel electrificat în totalitate din Europa, aspect datorat uzinei amplasate pe malul pârâului Peleș.