Eurobaromentru “Atitudinea europenilor faţă de turism 2011”

Eurobaromentru “Atitudinea europenilor faţă de turism 2011”
person Horeca
access_time_filled

Comisia Europeană a publicat pe 13 mai un nou sondaj Eurobarometru referitor la atitudinea europenilor față de turism. Conform sondajului, 58% dintre rezidenții UE aleg să-și petreacă vacanțele în Europa, aspect care confirmă faptul că industria turismului începe să își revină și devine din nou o industrie în creștere, potrivit vicepreședintelui Comisiei Europene, Antonio Tajani.
focusueDin ce în ce mai mulți europeni profită din plin de vacanțele lor: 68% dintre cetățenii UE au călătorit din motive personale în 2010, față de 65 % în 2009. Aceste constatări confirmă alți indicatori potrivit cărora turismul a ieșit din criza economică. Turiștii își manifestă în continuare preferința pentru destinațiile turistice tradiționale (58%), în timp ce 28% dintre aceștia ar dori să descopere noi destinații.
O constatare importantă a noului sondaj este aceea că mai mult de jumătare dintre cetățenii UE și-au organizat singuri vacanța în 2010. Tendința este evidentă și în România, unde 77% dintre turiști și-au planificat singuri vacanțele, la acest capitol țara noastră fiind „întrecută” de Turcia, cu un procent de 80%, Islanda – 79% și Croația -78%.
Printre cele mai relevante constatări ale noului sondaj Eurobarometru se numără următoarele:
•    Cele mai populare preferințe: Italia a fost destinația de vacanță cel mai frecvent menționată pentru 2011 (11,5%). Spania a ieșit pe locul al doilea cu 8,6% urmată de Franța (8,2%). 23% dintre rezidenții UE încă nu s-au hotărât cu privire la destinația lor de vacanță.
•    Tendința de a descoperi Europa și țara de origine continuă să se manifeste: În 2011, 58% dintre Europeni plănuiesc să își petreacă vacanțele în propria lor țară sau în altă țară a Uniunii Europene.

grafic1
•    O dorință din ce în ce mai pronunțată de a călători: În 2010, aproape trei sferturi dintre cetățenii UE (73% vs. 69% anul trecut) au plecat în călătorii de agrement sau de afaceri. Pe primele cinci locuri în topul călătorilor se situează locuitorii Finlandei (89%), ai Danemarcei (87%), ai Å¢ărilor de Jos și ai Suediei (87%), ai Luxemburgului (85%) și, respectiv, ai Norvegiei (84%).
•    „Atractivitatea locală” contează: 32% dintre persoanele intervievate au menționat acest aspect ca fiind motivul principal în alegerea destinației de vacanță, următoarele fiind „patrimoniul cultural” (27%) și „posibilitățile de divertisment” (14%).
•    Căutarea unui „loc de odihnă și relaxare” a constituit principala motivație pentru mai mult de o treime dintre cei care pleacă în călătorii de agrement (36%), urmată de „soare și plajă” (18%) și „vizitarea prietenilor și a rudelor” (17%).

vacation
•    Organizarea vacanței în mod individual: mai mult de jumătate dintre cetățenii UE și-au organizat singuri vacanțele în 2010 (57%); această practică este și mai frecventă în țările candidate: Turcia (80%), Islanda (79 %) și Croația (78%).
Peste 30 000 de cetățeni cu vârsta de minimum 15 ani selectați în mod aleatoriu au fost intervievați în februarie 2011 în cele 27 de state membre, precum și în Norvegia, Islanda, Croația, Turcia și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Este al treilea an consecutiv în care Comisia a efectuat un sondaj atât de amplu care oferă tuturor părților interesate din sectorul turismului o mulțime de informații comparabile, prezentate în mod analitic pentru fiecare țară și grup demografic.
Comisia Europeană a efectuat un astfel de sondaj o dată pe an începând din 2008 pentru a monitoriza tendințele cetățenilor europeni pe termen scurt și pe termen lung în materie de călătorii și turism. „Aceste sondaje permit atât Comisiei, cât și părților interesate să reacționeze la modificările cererii turistice și vor constitui, prin urmare, un instrument important pentru elaborarea de politici în domeniul turismului, precum și pentru planificarea industriei turismului, în special în ceea ce privește tipurile de turism și destinațiile principale”, se arată în comunicatul de presă.
Context
Conform datelor Eurostat, în 2010 nopțile rezervate de nerezidenți au contribuit cel mai mult la cifrele globale de creștere: hotelurile și unitățile de cazare similare au înregistrat o redresare semnificativă a numărului acestor rezervări (+5,1%), în comparație cu nopțile rezervate de către rezidenți (+1,1%). Creșterea înregistrată în 2010 a compensat aproape două treimi din recesiunea din 2008 și 2009 în ceea ce privește numărul total de nopți rezervate și nopțile rezervate de nerezidenți. Numărul nopților rezervate de rezidenți, mai puțin afectat de criza economică, a atins un nivel record în 2010.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302