incasarile din turism scad cu 15% in sezonul de iarna 2009-2010

incasarile din turism scad cu 15% in sezonul de iarna 2009-2010
person Horeca
access_time_filled

incasarile din turism scad cu 15% in sezonul de iarna 2009-2010

Asociatia Nationala a Agentiilor din Turism (ANAT) estimeaza o scadere a incasarilor din turism de pana la 15% pentru sezonul de iarna 2009-2010 si o stagnare a circulatiei turistilor fata de anul precedent. in ceea ce priveste pachetele turistice externe vandute prin agentiile membre ANAT, cele mai multe pachete de iarna au fost in Austria, Bulgaria, Franta, Italia si Elvetia.

romania iarna

Potrivit Institutului National de Statistica, in primele 10 luni ale acestui an, comparativ cu perioada corespunzatoare ale anului trecut, atat sosirile, cat si innoptarile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, au inregistrat scaderi cu 2,1% respectiv, cu 8,6 %. in structurile de cazare au fost inregistrati 4.192.500, in scadere cu 2,1% fata de anul precedent.

Litoralul a inregistrat o scadere de circa 10% ca numar de turisti si de 25% la incasari, in 2010, din cauza situatiei economice a Romaniei, generata de criza economica si de masurile de austeritate adoptate de Guvern. „Totusi, datorita programelor speciale, «MiniPreturi de vacanta » (care a inglobat cele doua editii «Litoralul pentru toti ») si a celei de-a doua editii a programului «inscrieri timpurii», riviera romaneasca nu a inregistrat o situatie dramatica, fiind salvata de ofertele speciale. Pe intregul sezon, hotelurile de la Marea Neagra au fost ocupate in proportie de peste 60%”, se mai arata in bilantul ANAT pe 2010.

mamaia MN

Previziunea ANAT pentru 2011 arata ca tarifele vor stagna si chiar vor scadea cu circa 10% in sezonul intermediar (15 iunie – 15 iulie si 15 august – 1 septembrie). Reprezentantii Asociatiei au declarat ca, in 2010, statul nu a promovat nicio oferta speciala lansata de agentii, din cauza restrictiilor bugetare, ANAT luand initiativa de a demara, cu resurse proprii, o campanie de informare a turistilor romani, derulata pe mai multe canale mass-media.

in acest context, ANAT a solicitat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului ca anul viitor sa sprijine toate aceste oferte, pentru a sustine turismul intern romanesc, prin promovarea unor asemenea campanii desfasurate insa la scara nationala. O alta problema constatata a fost reprezentata de accesul la statiunile de pe litoral atat pe sosea, cat si pe calea ferata, in continuare ingreunat datorita problemelor de infrastructura care nu s-au solutionat.

ANAT va lansa in ianuarie o noua campanie Vacanta in tara mea, incepand cu programul „inscrieri Timpurii” 2011, cu ocazia Formului National de Turism din 29 ianuarie, ce se va desfasura la Mamaia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302