Investitorii în turismul rural au „asaltat” APDRP cu proiecte de finanţare

Investitorii în turismul rural au „asaltat” APDRP cu proiecte de finanţare
person Horeca
access_time_filled

Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) a primit în perioada 17 aprilie – 16 mai 2012 peste 2000 de solicitări de finanțare pentru investiții în activități turistice prin Măsura 313, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Valoarea fondurilor nerambursabile solicitate este de peste 285 milioane euro, depășind suma disponibilă pentru această sesiune de finanțare, respectiv 186,5 milioane euro, potrivit unui comunicat emis de APDPR.

pndr

Prin proiectele depuse pentru această măsură se propune finanțarea în principal a investițiilor în infrastructurile de primire turistică (1.317 proiecte), dar și a celei de agrement (528 de proiecte), precum și în centrele de informare și amenajarea de marcaje turistice (161 de proiecte).
Cele mai multe cereri de finanțare conforme au fost depuse de solicitanții de fonduri nerambursabile, din Regiunea 6 Nord-Vest. Astfel, aceștia au depus 468 de proiecte în valoare totală de aproximativ 80 de milioane de euro. Regiunea 7, Centru urmează Regiunii 6 Nord-Vest, cu 456 de proiecte conforme depuse, în valoare totală de 99 de milioane de euro. Pe locul trei, cu 361 de proiecte conforme depuse, cumulând 67 de milioane de euro, se află Regiunea 1 Nord-Est.
pndr3În această sesiune de depunere au fost aduse modificări importante privind investițiile generatoare de profit, printre care cea mai importantă este creșterea procentului finanțării cu fonduri nerambursabile. De exemplu, în cazul pensiunilor agroturistice, procentul  nerambursabil era de 70% din totalul cheltuielilor eligibile, iar în urma modificărilor aduse, acesta crește la 85%. De asemenea, a fost majorat și plafonul maxim al finanțării respectiv de la 70.000 de euro la 100.000 de euro pentru un proiect.

Totodată, proiectele de investiții ce vizează activitățile recreaționale beneficiază acum de un procent nerambursabil din totalul cheltuielilor eligibile majorat la 85% (de la 50% valoarea anterioară). În acest caz, plafonul maxim al finanțării este de 200.000 de euro.
În privința cheltuielilor de promovare aferente dezvoltării și marketingului serviciilor turistice rurale, costurile eligibile trebuie să se încadreze acum în limita a 10.000 de euro. Pentru același tip de investiții, pentru crearea de site-uri web, costurile eligibile trebuie să se încadreze în limita a 5.500 de euro.
În cazul proiectelor de investiții în agroturism, a fost eliminată restricția privind obligativitatea ca solicitantul să nu fi beneficiat de finanțare nerambursabilă pentru investiții prin Măsurile Axei I a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Sursa: www.apdrp.ro

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302