Lege noua privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licentelor si brevetelor de turism

Lege noua privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licentelor si brevetelor de turism
person Horeca
access_time_filled

Lege noua privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licentelor si brevetelor de turism

Dupa ce in data de 10 decembrie anuntam ca Executivul a aprobat o noua hotarare de guvern privind eliberarea certificatelor de clasificare, licentelor si brevetelor in turism – la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului -, iata ca in Monitorul Oficial nr. 866 din 23 decembrie 2010, a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 1267 din 8 decembrie 2010, privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licentelor si brevetelor de turism.

unitate turistica

Noile reglementari prevad ca¾Pentru obtinerea certificatului de clasificare a structurilor de primire turistice, solicitantul depune pe propria raspundere, la sediul autoritatii publice centrale responsabile in domeniul turismului, declaratia standardizata insotita de documentatia completa prevazuta in normele metodologice care reglementeaza conditiile si criteriile de autorizare a structurilor de primire turistice, inainte de darea lor in folosinta” si ca¾Autoritatea administratiei publice centrale responsabila in domeniul turismului elibereaza certificatele de clasificare pentru structurile de primire turistice, pe baza declaratiei standardizate date pe propria raspundere de solicitant, insotita de documentatia aferenta completa, prin care se atesta indeplinirea conditiilor si criteriilor de autorizare”.

model_certificat_de_clasificare

Vechea procedura de clasificare a structurilor de primire turistice si cea de licentiere a agentiilor de turism presupunea ca dupa depunerea documentatiei de clasificare a unei structuri de primire turistice sau de licentiere a unei agentii de turism, reprezentantii autoritatii administratiei publice centrale din domeniul turismului sa procedeze la verificari la fata locului, fapt care prelungea intreaga procedura.

O schimbare o reprezinta si scurtarea perioadei dintre data depunerii declaratiei standardizate insotita de documentatia completa de clasificare sau licentiere si data eliberarii de catre autoritatea administratiei publice centrale responsabila in domeniul turismului a certificatul de clasificare, respectiv licenta si brevetul de turism, la 30 de zile.

interior pensiune

in text se mentioneaza faptul ca¾Este interzisa functionarea structurilor de primire turistice fara certificate de clasificare, cu certificate de clasificare expirate sau cu o alta structura a spatiilor decat cea stabilita prin anexa certificatului de clasificare”.

De asemenea, in text se precizeaza ca operatorul economic poate desfasura activitati de ofertare si comercializare a serviciilor si/sau a pachetelor de servicii turistice pe teritoriul Romaniei numai in baza licentei de turism si, dupa caz, a anexelor la aceasta, eliberate de autoritatea administratiei publice centrale responsabila in domeniul turismului.

restaurant pensiune

Licenta si brevetul de turism se elibereaza de autoritatea administratiei publice centrale responsabila in domeniul turismului, la cererea operatorului economic si, respectiv, a persoanelor fizice care solicita obtinerea brevetului de turism. Notificarea va cuprinde in mod obligatoriu informatii referitoare la garantia financiara si la asigurarea de responsabilitate civila profesionala a operatorului economic.

Pana in acest moment, modalitatile de clasificare a structurilor de primire turistice, de licentiere a agentiilor de turism din Romania si de acordare a brevetului de turism pentru personalul cu activitate in domeniul turismului erau reglementate prin Hotararea Guvernului nr. 709/2009 privind clasificarea structurilor de primire turistice si Hotararea Guvernului nr. 238/2001 privind conditiile de eliberare a licentei si brevetului de turism, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

 

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302