Parcul balnear Amara, redeschis după o investiţie de 13 milioane lei

Parcul balnear Amara, redeschis după o investiţie de 13 milioane lei
person Horeca
access_time_filled

Parcul balnear din stațiunea Amara a fost inaugurat pe 20 septembrie 2011 în prezența autorităților locale și centrale, în urma unei investiții de peste 13 milioane lei – fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Regional -, anunță Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului.
În cadrul proiectului au fost modernizate și extinse căile de acces în parc și au fost amenajate locuri de agrement în scopul valorificării potențialului turistic al stațiunii. Localitatea Amara a dobândit pentru prima dată statutul de stațiune balneară în anul 1937. Tratamentul balnear din această stațiune este benefic în special pentru afecțiuni ale aparatului locomotor, afecțiuni și sechele post-traumatice și afecțiuni neurologice periferice.
amaraPrimarul stațiunii Amara, Victor Moraru a declarat că o astfel de investiție, ca și multe altele finalizate sau aflate în derulare, nu ar fi fost posibilă din fonduri proprii, bugetul anual al primăriei fiind de 3,5 milioane de lei.
Secretarul de stat din MDRT, Eugen Curteanu a declarat la rândul lui că potențialul stațiunii va fi și mai bine pus în valoare odată cu finalizarea celorlalte proiecte aflate în derulare aici și finanțate de minister. „Astfel de investiții integrate, pot aduce beneficii atât pentru comunitatea locală cât și pentru miile de persoane care vor veni aici pentru a se trata”, a declarat Eugen Curteanu.
Pentru dezvoltarea și valorificarea potențialului turistic al stațiunii Amara, Ministerul Turismului mai finanțează lucrări de reabilitare și modernizare a infrastructurii de transport, atât din fonduri europene cât și de la bugetul de stat, investiții pentru extinderea rețelei de alimentare cu apă și completarea sistemului de epurare, precum și realizarea unui proiect de promovare a stațiunii.
Primarul orașului a mai declarat că lipsa investițiilor a dus în timp la degradarea drumurilor, iluminatului public și a parcului. „Acum, prin intermediul acestui proiect, s-a introdus iluminatul public în stațiune, s-au refăcut aleile, s-a montat mobilier urban, au fost realizate terenuri de sport multifuncționale, s-a înființat o lizieră în jurul lacului Amara pe aproximativ 20 de hectare și s-au replantat peste 12.000 de copaci. Acum în parc sunt 350 de stâlpi, 350 de bănci, 186 de coșuri de gunoi și 12.000 de metri pătrați de alei, respectiv 7-8 kilometri. Cred că nimeni nu se aștepta ca vreodată să se schimbe ceva în acest parc. Noi am reușit. Nu a fost ușor ca o administrație mică, așa cum este cea de la Amara, să atragă cele mai mari sume din județ din fonduri europene. Este un succes”, a declarat Victor Moraru.
Chiar dacă a admis că la ora actuală stațiunea balneară Amara nu poate concura cu multe dintre stațiunile din străinătate, fiind nevoie de investiții în cluburi, discoteci, restaurante, terase, acesta a subliniat că are șanse de a se impune în fața celor din Polonia sau Ungaria prin factorul de cură, respectiv lacul și nămolul existent aici. „Ținta noastră este să devenim atractivi pentru turismul balnear. Suntem una dintre cele 10 stațiuni balneare din țară care vor fi atestate prin Hotărâre de Guvern (…). Amara există datorită factorului de cură – lacul și nămolul de la Amara, cel mai bun din Europa”, a mai spus acesta.
Parcul dendrologic din stațiunea Amara este cel mai mare din Sud-Estul României și printre cele mai extinse din Europa.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302