


Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, ministrul Sănătății și ministrul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, au semnat ieri, 14 iulie 2011, protocolul de colaborare privind promovarea și dezvoltarea turismului medical. Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Colegiul Medicilor din România sunt, de asemenea, părți implicate în acest protocol prin care se pun bazele cooperării pe termen lung între instituții ale statului, în scopul creării unui produs turistic competitiv, în perspectiva asigurării transfrontaliere a serviciilor medicale, începând din 2013, se anunță într-un comunicat al MDRT.
„Turismul medical este un produs utilizat tot mai des la nivel mondial, însă insuficient exploatat în România. Avem potențial de afirmare pe plan internațional pe anumite tipuri de servicii medicale (balnear, recuperare, anti-îmbătrânire, stomatologie, oftalmologie, chirurgie estetică etc.) care pot fi integrate în pachete turistice atractive, astfel încât cetățeni ai altor state să aleagă țara noastră pentru calitatea serviciilor, prețurile scăzute și posibilitățile de recuperare și relaxare. Lansăm astăzi și Ghidul Stațiunilor Balneare realizat de MDRT în limbile română, engleză, germană și rusă și sperăm ca, împreună cu Colegiul Medicilor și ceilalți parteneri, să putem face cunoscute resursele noastre balneare în rândul medicilor străini și al comunității științifice internaționale”, a explicat ministrul Elena Udrea.
„Putem afirma cu certitudine că, pentru a oferi un act medical de calitate, trebuie să începem cu pregătirea medicilor. Universitățile noastre de medicină și farmacie beneficiază de resurse importante și sunt extrem de active. De aceea, am convingerea că vom putea contribui substanțial la succesul acestui demers. Ministerul Educației va face tot ceea ce instituțional ține de el pentru a îmbunătăți calitatea pregătirii viitorilor medici, pentru a le asigura baza materială necesară și cadrul modern în care să acționeze ” a declarat ministrul educației, Daniel Funeriu.
În următorii trei ani, instituțiile enumerate vor colabora pentru armonizarea legislației existente, în vederea realizării unui cadru flexibil care să permită dezvoltarea turismului medical și pentru realizarea unei baze de date care să conțină informații referitoare la localitățile și unitățile ce întrunesc condițiile pentru desfășurarea turismului medical. În acest proiect vor fi implicați specialiști din domeniul turismului, sănătății, educației și cercetării.
În contextul semnării acestui protocol, s-a vorbit și despre evaluarea resurselor terapeutice pentru 10 localități și areale făcută de Ministerul Sanatatii, prin Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, acestea urmând a fi declarate, prin hotărâre de guvern, stațiuni balneoclimatice. Este vorba de Băile Olănești, Covasna, Băile Felix, Sovata, Techirghiol, Amara, Băile Herculane, Băile Govora, Călimănești-Căciulata și Ocna Sibiului.
Serviciile de turism medical sunt o combinație prestabilită între servicii medicale și servicii de turism, atunci când acestea sunt oferite spre vânzare la un preț global și durata prestațiilor depășește 24 de ore. Turismul medical este o nișă extrem de rentabilă, datorită diversificării serviciilor propuse, fiind cel mai dinamic sector de călătorii la nivel global, cu o rată de creștere estimată la 30% anual.