Războiul pentru construcţiile de pe litoral continuă

Războiul pentru construcţiile de pe litoral continuă
person Horeca
access_time_filled

După ce autoritățile locale de pe litoral au introdus taxa de paragină ca să-i determine pe proprietari să aibă clădiri la standarde decente,  MDRT a anunțat, printr-un comunicat, ca a luat decizia de a anula Planul Urbanistic Zonal (PUZ) din Mamaia.

cladiri-mamaia
„Din cauza haosului care domnește în dezvoltarea urbanistică a litoralului, legislația în domeniu a fost completată astfel încât planurile urbanistice zonale nu vor fi doar avizate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, așa cum prevedeau vechile reglementări. Astfel, prin modificările aduse Legii nr. 350/2001 de către Ordonanța de Urgență nr. 7 din 2 februarie 2011, pentru zona litoralului, care are un caracter strategic nu doar din punct de vedere turistic și al mediului, ci și al siguranței, fiind vorba despre o frontieră, în vederea asigurării condițiilor de dezvoltare durabilă, a fost introdusă o nouă categorie de documentații de urbanism, cu caracter director și reglementator, care se aprobă prin Hotărâre de Guvern”, se arată în comunicat.

thr-marea-neagra-copyMinisterul Dezvoltării Regionale și Turismului, prin Inspectoratul Județean în Construcții din Constanța, a avut câștig de cauză în procesul privind ilegalitatea planului urbanistic zonal (PUZ) al stațiunii Mamaia.
Curtea de Apel din Constanța a decis luni, 9 mai, printr-o sentință definitivă, irevocabilă și executorie, nulitatea planului urbanistic zonal pentru că acesta a fost întocmit fără respectarea legii și a decis anularea hotărârii Consiliului Local din Constanța prin care PUZ-ul fusese aprobat. „Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului vede aceasta decizie a Curții de Apel din Constanța ca pe o dovadă a instituirii legii, dar și ca pe o victorie a unei autorități a statului în lupta cu administrațiile locale care nu respectă legislația în vigoare. Acesta este doar un mic pas în demersul ferm pe care MDRT l-a inițiat în lupta cu administrațiile locale pentru care respectarea legii este facultativă”, mai informează comunicatul.
Pentru că până acum pe litoral se construia la voia întâmplării, iar ulterior clădirile erau abandonate, autoritățile locale au decis să ia măsuri pentru că aspectul dezolant al stațiunilor îi îndepărtează pe turiști. În prezent peste 120 de proprietari de hoteluri și restaurante, din sudul litoralului, pot fi amendați din cauza că nu au investit bani în cladiri. „Au venit cu scuze că o să facă, o să văruiască și așa mai departe. Nu mai avem cum să îi păsuim”, a declarat primarul Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac. Primarul municipiului Mangalia a prezentat situația a peste 40 de imobile din stațiunile din sudul litoralului care vor achita în acest sezon estival „taxa de paragină” instituită de Consiliul Local pentru cei care și-au abandonat investițiile în această zonă. Edilul susține că, astfel, vor fi încasați aproximativ zece milioane de lei de la respectivele unități numai în acest sezon estival.
litoral-mangalia
„Cel mai mare agent economic din sudul litoralului, care nu și-a onorat responsabilitățile într-o zonă turistică, este THR Marea Neagră, o societate care are zeci de milioane de euro profit anual. În sudul litoralului are 108 unități, dintre care au renovat numai patru în ultimii 20 de ani. A doua societate care nu și-a onorat responsabilitățile într-o zonă turistică este Jupiter SA, care are foarte multe unități lăsate în paragină. Și alți agenți economici sunt în aceeași situație. Sunt investitori din afara municipiului Mangalia care nu-și fac datoria față de această zonă și față de care suntem deciși să luăm măsurile care se impun”, a explicat primarul Mangaliei.
Taxa de paragină pentru o unitate sub 100 de metri pătrați este de 40 lei/zi, iar pentru cele mai mari ajunge la 400 lei pe zi.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302