Restaurante celebre odinioară, lăsate în paragină azi

Restaurante celebre odinioară, lăsate în paragină azi
person Horeca
access_time_filled

Restaurante românești extrem de căutate în trecut, care au reușit să devină simboluri pentru orașele în care își desfășurau activitatea, stau acum cu lacătul pe ușă și cu reclamele lăsate la vedere, iar altele și-au transformat profilul de activitate ca să se mențină pe piață.
Litoralul românesc ne oferă multe astfel de exemple. Restaurantul Calul Bălan din stațiunea Neptun, altădată un reper pe harta litoralului, stă închis de 4 ani.
Restaurantul Calul Bălan, lăsat în paragină de proprietari
Un lacăt mare și ruginit tronează la intrarea fostului restaurant. Unitatea are un nou proprietar, însă acesta nu s-a arătat deocamdată interesat să deschidă unitatea din cauza lipsei turiștilor. Restaurantul Calul Bălan era preferatul lui Nicolae Ceaușescu. Liderul comunist își invita aici prietenii de peste hotare la spectacole de muzică ușoară și populară. Aici a băut pălincă Richard Nixon, președintele Statelor Unite ale Americii, iar mulți ani restaurantul a fost punctul de oprire preferat al grupurilor de turiști germani veniți pe litoral prin operatorul TUI.

1

Casa cu lei se degradează pe zi ce trece
Clădirea impunătoare din zona peninsulară a Constanței a fost construită în 1897, iar din 1978 a adăpostit cochetele saloane ale restaurantului Casa cu lei.
„Restaurantul dispune de saloane, pe două nivele, mobilier sculptat cu mare rafinament – salonul brâncovenesc, salonul vienez, salonul spaniol. Varietatea bucătăriei și a băuturilor sunt argumente pentru a vizita acest frumos restaurant”, așa își făcea reclamă restaurantul în anul 1988.
În prezent, clădirea este închisă, iar leii care străjuiesc în exterior încep să se degradeze. S-a spus că această clădire își va recăpăta strălucirea după ce a fost concesionată de grupul Upetrom, care intenționează s-o includă în circuitul turistic.

lei

Restaurantul Nunta Zamfirei încă se menține pe piață
Restaurantul Nunta Zamfirei din Eforie Nord  a fost deschis în 1967 și a devenit celebru pentru momentele folclorice din toate zonele etnografice ale țării, cu tematica nunții tradiționale. Turiștii străini veneau și se întorceau în anii următori la Nunta Zamfirei, atrași de specificul rustic, dar și de sarmalele cu mămăliguță gătite de bucătari.
Astăzi, Nunta Zamfirei a rămas un punct important pe harta atracțiilor turistice de pe litoral. Localul e condus de un tătar din Agigea, Gelal Nagi, care dorește să păstreze tradiția populară românească. Aici încă se cântă „Ia-ți mireasă ziua bună”, mirii aduc bradul, încing hora, iar la final se joacă perinița. 60 de grupuri de turiști, veniți cu nave de croazieră, au ajuns în acest an la Nunta Zamfirei.

zamfira

                                                   (Restaurantul Nunta Zamfirei)

Multe restaurante celebre în trecut au devenit astăzi simple saloane de nunți. Patronii se adaptează la cerințele pieței, astfel că puțini sunt cei care mai păstrează profilul inițial.

Sursa: Adevărul.ro

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302