România are încă două “Destinaţii europene de Excelenţă”

România are încă două “Destinaţii europene de Excelenţă”
person Horeca
access_time_filled

Două destinații din România au fost desemnate anul acesta „Destinații Europene de Excelență”, în cadrul proiectului EDEN (European Destinations of Excellence), lansat de Comisia Europeană, informează Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului.

Ținutul Buzăului a fost desemnat destinația românească pentru tema „Turismul rural”, iar Alba Iulia pentru tema „Turismul și regenerarea siturilor fizice”. Cele 2 destinații vor fi premiate de Comisia Europeană și vor fi incluse în Rețeaua EDEN constituită la nivel european.

EDEN

Ce este EDEN?
Acronimul EDEN („European Destinations of Excellence”) a fost ales pentru a desemna destinațiile europene de excelență. Acest proiect promovează modele de dezvoltare a turismului durabil în Uniunea Europeană. Proiectul se bazează pe concursuri naționale care au loc în fiecare an și în cadrul cărora este selectată câte o „destinație turistică de excelență” în fiecare țară participantă.
Acest concurs european de excelență în turism este elaborat pe baza unei teme anuale, aleasă de Comisia Europeană în colaborare cu organizațiile naționale din turism competente. Această temă funcționează ca un laitmotiv: până acum turismul rural, patrimoniul imaterial și zonele protejate au fost principalele teme EDEN.

cetatealba

Principala trăsătură a destinațiilor selectate este implicarea acestora în promovarea unor modele sociale, culturale și de mediu durabile. Laureații acestui premiu sunt destinații europene emergente, puțin cunoscute, din cele 27 de state membre și din țările candidate. Proiectul EDEN contribuie la diseminarea în Uniune a practicilor durabile aplicate în destinațiile alese și la transformarea acestora în destinații turistice de succes. Acest proces vizează descongestionarea destinațiilor turistice foarte frecventate.
Destinațiile EDEN sunt desemnate printr-un concurs național, organizat de autoritatea de turism din fiecare țară participantă la proiect, pe baza temei și a criteriilor de selecție agreate de Comisie.
Destinațiile EDEN ale României
Destinațiile EDEN ale României desemnate în cadrul edițiilor anterioare ale concursului național, au fost: Depresiunea Horezu (în anul 2008, pentru tema turismul și patrimoniul local imaterial), Parcul Natural Apuseni (în anul 2009, pentru tema turismul și ariile protejate) și Stațiunea Geoagiu – Băi (în anul 2010, pentru tema turismul acvatic). 

parcapuseni

Cele 2 destinații românești desemnate „Destinații Europene de Excelență” în 2012, Ținutul Buzăului și Alba Iulia, vor avea posibilitatea de a se promova în standul României, amenajat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, cu ocazia Târgului de Turism al României, care se va desfășura în perioada 15-18 noiembrie 2012 la Romexpo.
Proiectul EDEN a fost lansat în anul 2006 de Directoratul General pentru Întreprinderi și Industrie/ Comisia Europeană și vizează obiectivele majore ale politicii europene din domeniul turismului: durabilitate, decongestionarea destinațiilor clasice, combaterea sezonalității, redirecționarea fluxurilor de turiști către destinații non-tradiționale, crearea de rețele între participanții la sectorul turistic.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302