Romania duce lipsa de o Lege a Peisajului!

Romania duce lipsa de o Lege a Peisajului!
person Horeca
access_time_filled

Romania duce lipsa de o Lege a Peisajului!

landscape

Sub egida Comisiei Europene s-a desfasurat pe 1 octombrie, la Ploiesti, conferinta¾Peisaj, Urbanism, Turism”, in care s-a evaluat stadiul implementarii de catre Romania a Conventiei Europene a Peisajului. Romania a adoptat Conventia Europeana a Peisajului la 8 iulie 2002. Obiectivul acestui tratat international este promovarea protectiei, gestiunii, amenajarii peisajelor europene si organizarea cooperarii europene in acest domeniu. Temele puse in discutie in cadrul conferintei au vizat incurajarea schimbului de experienta privind activitatile legate de peisaj si au facut referire la: planificarea spatiala, protejarea mediului inconjurator, arhitectura peisajului, ecologie.

in cadrul conferintei s-a subliniat necesitatea elaborarii in Romania a unei Legi a Peisajului. Potrivit presedintelui Uniunii Arhitectilor din Romania, Peter Derer, in peisajul ploiestean si nu numai se face foarte des apel la”urbanismul derogatoriu”, adica acel tip de urbanism care nu respecta normele. Acesta a afirmat ca legislatia romaneasca nu include un mecanism de monitorizare si nici instrumente de pedepsire in cazul in care normele urbanistice sunt incalcate. Desi necesara in Romania, o lege a Peisajului, potrivit politicianului Georgica Severin, o astfel de initiativa nu va aparea prea curand, pentru ca aceasta trebuie sa fie rezultatul aplicarii politicilor mai multor ministere: Ministerul Mediului, al Dezvoltarii Regionale si Turismului, al Culturii, dar si Ministerul de Interne.

LegeaPeisajului

Daca Romania, dupa 10 ani de la aderarea la aceasta conventie, este inca in faza de „teorie”, spaniolii, care au aderat in anul 2007 la Coventia Europeana a Peisajului, sunt mult mai avansati. in Catalonia a fost deja adoptata o lege a peisajului si au fost stabilite mecanismele necesare punerii in aplicare a conventiei. De asemenea, s-a infiintat Observatorul Peisajului din Catalonia, iar legea prevede si elaborarea unor cataloage de peisaj pentru fiecare dintre regiunile componente al acestei regiuni. Directorul general pentru Arhitectura si Peisaj din Guvernul Cataloniei, Joan Ganyet, a declarat ca, in aceasta provincie exista 135 de organizatii de peisaj, care nu au, insa, un caracter administrativ, ci servesc implicarii societatii publice si studierii peisajului.

Potrivit presedintelui Camerei Regiunilor din Consiliul Europei, Ludmila Sfarloaga, scopul lucrarilor acestei conferinte este acela de a face apel la Guvernul Romaniei in vederea modificarii legislatiei. in cadrul intalnirii de la Ploiesti, organizata de Consiliul Judetean Prahova in colaborare cu RECEP-ENELC, sub egida Congresului Autoritatilor Locale si Regionale ale CE, s-au urmarit si definirea rolului pe care il au autoritatile locale si stabilirea responsabilitatilor care le revin in protejarea si conservarea peisajului.

Peisaj

Conventia Europeana a Peisajului este un tratat international adoptat la Florenta, Italia, la 20 octombrie 2000, pe baza propunerii formulate de catre Congresul Autoritatilor Locale si Regionale al Consiliului Europei (Rezolutia 178/2004). Conventia reprezinta un cadru legal international pentru un proiect politic ce are ca obiectiv promovarea si consolidarea unei noi abordarii privind problemele peisajului in tarile europene, fiind ratificata pana in prezent de 31 state europene.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302