România şi Bulgaria elaborează o strategie comună pentru zona transfrontalieră

România şi Bulgaria elaborează o strategie comună pentru zona transfrontalieră
person Horeca
access_time_filled

cooperaretransfrontalieraMinisterul Dezvoltării Regionale și Turismului coordonează elaborarea unei strategii care va conduce la identificarea și prioritizarea proiectelor din zona transfrontalieră România – Bulgaria ce vor fi finanțate din fonduri europene în perioada 2014 – 2020. După elaborarea unei prime versiuni a strategiei, aceasta va fi supusă consultării publice. Strategia este elaborată pe baza colaborării între ministerele responsabile din cele două țări, precum și cu autoritățile locale din județele/districtele incluse în program și cu potențialii beneficiari.

O primă parte a acestui proces o constituie etapa de planificare strategică teritorială a zonei. În acest scop, MDRT a organizat ieri, 22 octombrie, dezbaterea „Priorități comune de dezvoltare și proiecte strategice pentru zona transfrontalieră România – Bulgaria în contextul viitoarei perioade de programare financiară 2014-2020 și a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării”. Evenimentul a reunit reprezentanți ai comunităților din România și Bulgaria situate în zona de graniță și reprezentanți ai ministerelor coordonatoare din cele două țări.

În cadrul dezbaterii, echipa de proiect a prezentat stadiul actual al analizei teritoriale și proiecte strategice propuse spre finanțare pentru viitorul exercițiu financiar european.

Evenimentul s-a axat pe ideea că reușita Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria în viitoarea perioadă de programarea fondurilor europene depinde, în mare măsură, de colaborarea, încă din stadiul de planificare a programului, pentru stabilirea priorităților comune. Este vorba de colaborarea între partea română și partea bulgară, între autoritățile publice centrale și cele locale, între autoritatea de management și beneficiari. Totodată, importantă este corelarea cu programele naționale, sectoriale și regionale.

A trecut aproape un an de la aprobarea Strategiei Europene a Regiunii Dunării (SUERD), iar acum este timpul să trecem la identificarea unor proiecte comune, cu forțe comune, pentru a dezvolta această regiune. Accentul trebuie pus pe proiecte mari, care aduc o valoare adăugată mai mare în zonă. În Bulgaria, am instituit un mecanism de coordonare a SUERD, la care participă toate ministerele implicate în implementarea ei. Credem că strategiile transfrontaliere vor trebui focalizate pe strategiile macroregionale, cum este SUERD”, a declarat Nikolina NIKOLOVA, ministru adjunct la Ministerul Dezvoltării Regionale și Lucrărilor Publice din Bulgaria, prezentă la discuții.

granitabulgaria

„De colaborarea noastră în această etapă de planificare depinde succesul programului în viitorul exercițiu financiar european și mi-aș dori ca modelul de cooperare România-Bulgaria să devină un exemplu pentru alte programe de cooperare transfrontalieră și teritorială. Avem nevoie de acest document strategic de planificare comună pentru a schița proiectele pe care le vom putea finanța prin viitorul program România – Bulgaria. Dorim să aflăm propunerile voastre, ministerele vor adăuga proiectele stabilite în viziunea lor comună strategică, pe care, după aprobarea strategiei, urmează să le prezentăm Comisiei Europene în etapa de negociere”, a adăugat Marcel Boloș, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Strategie comună de dezvoltare teritorială durabilă a zonei transfrontaliere România-Bulgaria”, finanțat din Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013. Proiectul este coordonat de MDRT, prin Direcția Generală Dezvoltare Teritorială, și este derulat împreună cu alți 11 parteneri de proiect din România și Bulgaria, printre care și Ministerul Dezvoltării Regionale și Lucrărilor Publice din Bulgaria.

Proiectul beneficiază de un buget de 6.889.500 euro și este implementat în perioada februarie 2012 – februarie 2014. Pe lângă strategia comună de dezvoltare a zonei transfrontaliere, alte rezultate avute în vedere sunt realizarea unei baze de date teritoriale și impementarea a șapte proiecte pilot.

finantareProgramul de Cooperare Transfrontalieră Romania – Bulgaria 2007-2013 face parte din programele finanțate în cadrul Obiectivului de Cooperare Teritorială Europeană de Uniunea Europeană și este cofinanțat de guvernele României și al Bulgariei, având ca scop general apropierea oamenilor, a comunităților și a economiilor zonei de graniță dintre România și Bulgaria, în vederea participării la dezvoltarea comună a zonei de cooperare, prin utilizarea durabilă a resurselor și avantajelor sale umane, naturale și de mediu. Bugetul total al Programului este de 262.003.541 de euro, din care 217.823.757 de euro reprezintă fonduri FEDR.

Până în prezent, au fost contractate 124 de proiecte, în valoare totală de 196.865.241,60 de euro fonduri FEDR. Dintre acestea, 52 de proiecte (în valoare de 157.697.717,83 de euro fonduri FEDR) se află în implementare, 4 proiecte (în valoare de 2.886.773,41 de euro fonduri FEDR), alte 68 de proiecte fiind deja finalizate. Până în prezent, beneficiarii au depus în cadrul programului 568 de cereri de rambursare, în valoare de 47.339.529,59 de euro din fonduri FEDR.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302