Să luăm fonduri europene…

Să luăm fonduri europene…
person Horeca
access_time_filled

Atenționare: Chiar dacă nu sunt rambursabile, utilizarea acestor fonduri trebuie justificată prin rapoarte periodice, verificările se realizează de către inspectorii financiari ai autorităților care au aprobat proiectul.

argumente1Dacă în primii ani de la momentul aderării în Uniunea Europeană, țara noastră nu a știut să absoarbă fonduri europene, și nici nu prea știau ai noștri „cu ce se mănâncă” ideea asta, în ultimul an a avut loc o explozie de proiecte românești cu fonduri europene. Nebuloasa s-a ridicat, parcă, din mintea românilor, întreprinzători de altfel, și în sfârșit au priceput logica și avantajele demarării unei afaceri cu bani europeni.

Discuțiile pe tema „uite câți bani a avut la dispoziție România și nu a știut nimeni cum să îi folosească” au fost subiect de prima pagină a multor ziare și publicații economice. Acum avem și firme specializate în atragerea de fonduri europene pentru diferite idei și planuri de afaceri.

Pentru industria ospitalității, se pare că ministerul Turismului a dat tonul la absorbția de fonduri europene pentru turismul românesc și a impulsionat mulți operatori să facă acest pas. Cursuri de calificare, specializare, recalificare pentru șomeri în meserii precum bucătar, chelner, somelier, administrator de pensiune au demarat în acest an în trombă.

Se dă zor cu infrastructura rutieră în stațiunile turistice, se pregătesc confiscări de hoteluri și vile de la afaceriștii care au luat active de la stat și nu au investit în ele, devenind nefuncționale și părăginite, s-au lansat campanii TV și radio pentru atragerea turiștilor în România, se construiesc hoteluri și restaurante sau se continuă proiectele hoteliere abandonate în perioada crizei economice, noi operatori aerieni au intrat pe piața românească și fost inaugurat un nou terminal pe Aeroportul Otopeni. Totul indică o trezire a activităților în turism dintr-o lungă stare de amorțelă. Deci, se poate!

P.S. Am cunoscut francezi, italieni, spanioli – e drept, toți de sorginte latină! – care își reproșau faptul că până s-au lămurit cum e cu fondurile europene, nu le-au mai putut accesa… Măcar odată în istorie, credem că n-ar fi rău să învățăm din greșelile altora.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302