Săptămâna Gustului începe azi în restaurantele şi şcolile bucureştene

Săptămâna Gustului începe azi în restaurantele şi şcolile bucureştene
person Horeca
access_time_filled

„Gustul se educă pe întreg parcursul vieții”, sub acest slogan debutează azi în București „Săptămâna Gustului”, eveniment care implică nu mai puțin de 50 de restaurante, 40 de școli și 10 bucătari profesioniști care vor împărtăși cunoștiințele lor în domeniu tinerilor români și nu numai. Cu o tradiție de peste 20 de ani în Franța, „La semain du gout” a căpătat o amploare internațională, anul acesta organizându-se în premieră în țări ca Japonia și România și are ca obiectiv încurajarea unei alimentații sănătoase, dar și promovarea „meseriilor gustului” (bucătar, cofetar, patiser etc) în rândul tinerilor.

gustPotrivit organizatorilor – compania specializată în industria ospitalității ArtGastro -, evenimentul se va extinde anul viitor și în principalele orașe la României, și, foarte important, în zonele rurale. Evenimentul se desfășoară în România cu susținerea Ministerului Agriculturii, Ministerului Educației, Ministerului Turismului, Inspectoratului Școlar al Municpiului București, Institutului Francez și al Asociației  Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism (ANBCT).

Cum se va desfășura concret Săptămâna Gustului în țara noastră? De-a lungul întregii săptămâni se vor organiza 4 tipuri de evenimente: Lecțiile Gustului, Mesele Gustului, Atelierele Gustului și Chef în Campus.
Lecțiile Gustului” sunt lecții de gust ținute de către profesioniștii din industria agro-alimentară (bucătari, brutari, patiseri, cofetari ș.a.) către elevii din școlile primare și gimaziu. Pestelectie3 35.000 de elevi se estimează că vor participa la Lecțiile Gustului la ediția din acest an. Școala, spun organizatorii, joacă un rol foarte important în trezirea și descoperirea gustului.
Evenimentul „Mesele Gustului” angrenează restaurante de top din Capitală, bistro-uri, crame, printre care menționăm restaurantul hotelului de 5 stele Epoque, restaurantul Market 8, Maxim, unitațile din rețeaua French Bakery și Coffe Break. Practic Mesele Gustului oferă publicului larg o varitetate de bucătării ale timpului nostru la prețuri atractive.
Evenimentul „Chef în Campus” își propune schimbarea prejudecăților în rândul studenților, demonstrându-le că a mânca bine, bun și ieftin este posibil. De asemenea vor fi organizate și Ateliere ale Gustului (lansare de produse noi, demonstații de folosire a unui produs-material de bucătărie, degustări), care se vor desfășura în piețe, lanțuri de hypermarlet, cantine, unități de autoservire.
elevi2Săptămâna Gustului promovează 6 valori fundamentale: educația gustului, plăcerea gustului, transmiterea cunoștințelor, încurajarea unei alimentații echilibrate, informare clară și transparentă despre alimente și diversitatea gustului și savorile sale.
Daniel Dobre, de la ArGastro ne-a declarat că ideea organizării acestui eveniment în România îi aparține. „În Franța acest eveniment există de foarte mulți ani și m-am gândit că e momentul să îl lansăm și în România pentru că în ultimul timp sunt foarte multe mesaje care comunică în direcția aceasta, de mâncare sănătoasă și un stil de viață echilibrat. Sunt multe companii din industria alimentară care comunică valorile vieții sănătoase și acesta este un lucru bun. Anul trecut am organizat un proiect pilot la Școala Centrală, cu 350 de elevi, și a fost foarte bine primit. La anul intenționăm să ne extindem și în orașele mari din țară și să organizăm câteva acțiuni în sate. Vrem ca tinerii de aici să știe că există niște meserii onorabile precum cea de brânzar, mezelar, bucătar, cofetar, ș.a, spre care se pot întrepta în viață.
afisDaniel Dobre crede că profesioniștii din industria alimentară au un rol important în promovarea valorilor gustului în rândul populației. Tocmai de aceea aceștia sunt implicați în Săptămâna Gustului, care, spune Daniel Dobre, este un proiect pe termen lung.
Prima zi a Gustului a avut loc pe 15 octombrie 1990 în Franța, când 350 de bucătari chefi au împărtășit prima lor „Lecție de Gust” în școlile pariziene. În 1991 Ziua Gustului devine Săptămâna Gustului. Astfel, 1200 șefi împărtăsesc din nou „Lecții despre Gust”,  către 30.000 de elevi. Aproape 500 de mari restaurante se alătură. Sprijinită de 3000 de Șefi Bucătari, Săptămâna Gustului atinge în prezent 90.000 copii.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302