Soluţii pentru relansarea turismului balnear din România

Soluţii pentru relansarea turismului balnear din România
person Horeca
access_time_filled

Principalii reprezentanți ai turismului balnear românesc au punctat în cadrul mesei rotunde „Relansarea Turismului Balnear și de Sănătate”, cele mai urgente nevoi specifice turismului balnear și mai ales posibile soluții la problemele cu care se confruntă investitorii din acest sector al turismului deosebit de important.
succesvechiOrganizatorii acestei dezbateri (Organizația Patronală a Turismului Balnear din România, Asociația Națională a Agențiilor de Turism, Asociația Națională a Stațiunilor Turistice din România, Camera de Comerț și Industrie Covasna și Institutul de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie) subliniază că turismul balnear este o șansă și o oportunitate pe nedrept marginalizată în țara noastră, care ne poate aduce multiple beneficii. România are beneficiul de a deține o treime din resursele balneo din toată Europa, iar turismul balnear poate reprezenta pentru România o pârghie importantă în dezvoltarea turismului în general.
Probleme invocate de investitorii din turismul balnear
Potrivit Organizației Patronale a Turismului Balnear din România (OPTR), investitorii joacă un rol extrem de important în dezvoltarea turismului balnear, însă aceștia reclamă în continuare lipsa facilităților fiscale dar și anumite hibe în legislația care privește acest domeniu, care împiedică o dezvoltare coerentă a turismului balnear. Se știe că dezvoltarea turismului balnear este determinată de investițiile pentru modernizarea stațiunilor balneare prin îmbunătățirea infrastructurii turistice și a calității serviciilor turistice balneare.
felixbai„Nu știm stadiile discuțiilor în comisiile din Parlament, dar cerem sprijin în acceptarea facilităților propuse, pentru a putea demara o serie de investiții și modernizări”, se arată în comunicatul de presă emis de OPTR.
O altă solicitare a investitorilor este modificarea de urgență a Hotărârii de Guvern 1680-2008, în vederea instituirii ajutorului de stat. Această hotărâre prevede acordarea unor fonduri numai pentru investițiile inițiale (greenfields) nu și pentru modernizarea stabilimentelor deja existente în cadrul unităților de turism balnear. „Din păcate, turismul balnear se confruntă cu imposibilitatea realizării unor investiții de anvergură la structurile existente, în sensul că sunt multe obiective de 2-3 stele care ar putea fi modernizate (…) Considerăm că HG 1680/2008 trebuie să prevadă pe lângă construcții noi și investiții pentru reproiectarea și modernizarea bazelor existente”, se arată în comunicat.
Strategii de acțiune
Organizatorii dezbaterii au propus un plan în 10 puncte pentru dezvoltarea turismului balnear și de sănătate, care include, prin altele, elaborarea și promovarea de urgență a legii turismului balnear, certificarea și atestarea factorilor naturali și a procedurilor de hotelapatratament din stațiunile balneare de interes național și internațional la standarde europene, astfel încât acestea să fie recunoscute și acceptate de casele de asigurări și de pensii din statele UE.
Planul de relansare al turismului balnear mai cuprinde și acordarea de facilități fiscale investitorilor strategici din stațiunile balneare care vor fi atestate, precum neimpozitarea profitului reinvestit, reducerea TVA-ului la 5% la pachetele de servicii balneo și de sănătate și susținerea dobânzilor la liniile de creditare pentru modernizare.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302