TRĂIASCĂ DEZINFORMAREA si… un DA hotarat pentru ingredientele naturale!

TRĂIASCĂ DEZINFORMAREA  si… un DA hotarat pentru ingredientele naturale!
person Horeca
access_time_filled

 

Â

TRÄ‚IASCÄ‚ DEZINFORMAREA si… un DA hotarat pentru ingredientele naturale!

identitate483
Dupa cum bine stiti, sau cel putin asa sper, am posibilitatea de a interactiona prin intermediul emisiunii de la TVR1 cu mii de romani. Duminica dupa-amiaza promovez fie bucataria mea fie alte activitati colaterale si asta pentru ca in primul rand sunt loial profesiei mele si stiti foarte bine ca nu tolerez proasta informare sau prostia in general. Sa nu-mi spuneti, ca de obicei, ca eu sunt posesorul adevarului absolut. Chiar si eu mai gresesc si stiti si cand, dar evit sa declar prostii pe postul national de televiziune. in aceasta perioada, toti vorbesc de alimentatia sanatoasa, toti sunt nutritionisti, desi majoritatea dintre ei sunt pseudonutritionisti, care isi fac veacul prin Bamboo sau in mall-uri. Dar de ce ne place oare sa fim luati la misto? Dupa cum va spuneam, chiar daca lucrez pentru televiziunea nationala, simt nevoia sa-i trag un pic de urechi! Urmaream o emisiune difuzata dimineata si era un interviu cu managerul unei firme de catering. Aceasta firma distribuia paste sub pretextul unei alimentatii sanatoase. Pe langa greseli grave referitoare la informatii despre diverse alimente, persoana respectiva a prezentat urmatorul preparat specificand ca acesta va fi insotit de un sote de legume. in acel moment, camera s-a indreptat catre bucatar care tocmai lua legumele din oala in care au fiert. Are grija sa le scurga de surplusul de apa si le aranjeaza pe o farfurie. Draga pitipoanca, aceste legume nu numai ca nu au nimic de-a face cu soteul (francezii au inventat o oala speciala care poarta numele acestui preparat), dar au pierdut in timpul fierberii cel putin 60 % din valorile nutritive.
identitate486
Domnule manager, ati auzit vreodata de gatire cu aburi? Stati asa ca nu am terminat si sper ca nimeni sa nu se supere pe mine, dar o televiziune nationala trebuie sa dea informatii corecte si mult mai variate decat o televiziune comerciala. Spun asta pentru ca exact asa cum se intampla si in Italia, lumea nu va sti sa digere o informatie si va spune: „asa au zis la televizor” si, in acest caz, televiziunea este de stat. Am vazut deseori tot felul de personaje care dau sfaturi in ceea ce priveste diverse diete… dar din pacate sunt fara valoare pentru ca nu au o baza. Åžtiu ca nu e prima oara cand va atrag atentia asupra diverselor probleme legate de dietele disociate, cele pe baza de proteine, cele adaptate diverselor grupe sanguine si asa mai departe. Asadar, este foarte important ca o televiziune nationala sa evite sa transmita informatii gresite.

PRO SAU CONTRA BUCÄ‚TÄ‚RIEI MOLECULARE?

identitate484Comunitatea europeana a atacat in sfarsit bucataria moleculara si in Italia a fost interziza folosirea substantelor chimice in bucatarie (le denumesc special substante chimice si nu aditivi). Ce stire frumoasa! Cu multi ani in urma, am cumparat o carte, care dupa parerea multora, este cartea care a stat la baza gastronomiei moleculare. Este vorba de „Casseroles et ©prouvettes” de Herv¨ This. Eram foarte entuziasmat de ea. Gaseam in carte tot felul de explicatii chimice pentru multe lucruri care se intamplau in bucatarie. Este foarte adevarat ca eu primeam toate explicatiile de la sotia mea, laureata in chimie alimentara si astazi bucatar ca si mine. Ea este o mare sustinatoare a bucatariei naturale. Eu eram de altfel foarte entuziasmat ca ma inscriam la un curs de bucatarie moleculara in Italia… curs sustinut de marele Heinz Beck, unul dintre cele mai interesante personaje ale restauratiei italienesti, chef la restaurantul La Pergola , Cavalieri Hilton din Roma, si, in mod sigur, un mare profesionist. Pentru o masa pregatita de el de Revelion plateai in restaurantul lui 1.500 de euro de persoana. Dar va spuneam mai devreme ca ma inscriu la cursul lui si asa incepe povestea: in prima jumatate de ora aveam impresia ca nu inteleg, ce-a de-a doua ora am tras concluzia ca nu era nimic de inteles, iar bucataria moleculara nu era pentru mine. Ce sens avea sa transform broccoli intr-o chestie verde… cu gust de broccoli? Pana la urma, dupa doua ore de curs, m-am ridicat si am plecat. intelesesem de fapt ca era doar un alt mod de a gati folosit de bucatarii care nu mai aveau cu ce sa impresioneze. Åži, care, pentru a atrage clienti, se jucau cu senzationalul. Este foarte adevarat ca Heinz Beck este un profesionist si o stea in domeniu, dar bucataria sa in comparatie cu alte bucatarii nu ma incanta. Dar sunt bucatari celebri care lucreaza cu materii prime simple… direct din natura… acestia reusesc sa creeze lucruri excelente! incercati sa megeti in Roma si veti observa ca cele mai aglomerate locuri sunt cele care pastreaza traditia, poate un pic reinventata. Aceste restaurante propun feluri de mancare pe intelesul tuturor. Pentru mine este foarte important sa gatesti cu adevarat si sa folosesti ingrediente naturale. Va urez o vara frumoasa!

identitate485

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302