TRĂIASCĂ DEZINFORMAREA si… un DA hotarat pentru ingredientele naturale!
Â
TRÄ‚IASCÄ‚ DEZINFORMAREA si… un DA hotarat pentru ingredientele naturale!
PRO SAU CONTRA BUCÄ‚TÄ‚RIEI MOLECULARE?
Comunitatea europeana a atacat in sfarsit bucataria moleculara si in Italia a fost interziza folosirea substantelor chimice in bucatarie (le denumesc special substante chimice si nu aditivi). Ce stire frumoasa! Cu multi ani in urma, am cumparat o carte, care dupa parerea multora, este cartea care a stat la baza gastronomiei moleculare. Este vorba de „Casseroles et ©prouvettes†de Herv¨ This. Eram foarte entuziasmat de ea. Gaseam in carte tot felul de explicatii chimice pentru multe lucruri care se intamplau in bucatarie. Este foarte adevarat ca eu primeam toate explicatiile de la sotia mea, laureata in chimie alimentara si astazi bucatar ca si mine. Ea este o mare sustinatoare a bucatariei naturale. Eu eram de altfel foarte entuziasmat ca ma inscriam la un curs de bucatarie moleculara in Italia… curs sustinut de marele Heinz Beck, unul dintre cele mai interesante personaje ale restauratiei italienesti, chef la restaurantul La Pergola , Cavalieri Hilton din Roma, si, in mod sigur, un mare profesionist. Pentru o masa pregatita de el de Revelion plateai in restaurantul lui 1.500 de euro de persoana. Dar va spuneam mai devreme ca ma inscriu la cursul lui si asa incepe povestea: in prima jumatate de ora aveam impresia ca nu inteleg, ce-a de-a doua ora am tras concluzia ca nu era nimic de inteles, iar bucataria moleculara nu era pentru mine. Ce sens avea sa transform broccoli intr-o chestie verde… cu gust de broccoli? Pana la urma, dupa doua ore de curs, m-am ridicat si am plecat. intelesesem de fapt ca era doar un alt mod de a gati folosit de bucatarii care nu mai aveau cu ce sa impresioneze. Åži, care, pentru a atrage clienti, se jucau cu senzationalul. Este foarte adevarat ca Heinz Beck este un profesionist si o stea in domeniu, dar bucataria sa in comparatie cu alte bucatarii nu ma incanta. Dar sunt bucatari celebri care lucreaza cu materii prime simple… direct din natura… acestia reusesc sa creeze lucruri excelente! incercati sa megeti in Roma si veti observa ca cele mai aglomerate locuri sunt cele care pastreaza traditia, poate un pic reinventata. Aceste restaurante propun feluri de mancare pe intelesul tuturor. Pentru mine este foarte important sa gatesti cu adevarat si sa folosesti ingrediente naturale. Va urez o vara frumoasa!