TRENDUL ECOLOGIC tot mai prezent in industria ospitalitatii

TRENDUL ECOLOGIC tot mai prezent in industria ospitalitatii
person Horeca
access_time_filled

DE CE? PENTRU CÔ‚ PRESUPUNE C‚ÅžTIG PENTRU TURIST, PENTRU PRESTATORUL DE SERVICII TURISTICE Siin ACELASiTIMP C‚ÅžTIG PENTRU MEDIU CA RESURSÔ‚ TURISTICA.

 in acest spirit, Asociatia Ecologica Turismverde aduce un concept nou in Romania, conceptul „GreenArts”, venind in sprijinul unitatilor turistice care vor sa-si amenajeze interiorul in spiritul protectiei mediului, ne-a declarat Constantin Åžerban, presedintele Asociatiei Ecologice Turismverde.

Horeca: Povestiti-ne mai multe despre conceptul GreenArts, cand a aparut in Romania, cine l-a initiat, ce presupune?

Constantin Åžerban: Este un concept nou in Romania initiat de Asociatia Ecologica Turismverde, care a aparut din necesitatea de a trezi in constiinta oamenilor sensibilitatea fata de natura, tradusa in preocuparea imediata fata de protectia mediului. Conceptul GreenArts este un concept inovativ, care aduce prospetimea si armonia naturii in spatiile hoteliere.

Are rolul de a reduce distanta care s-a creat intre om si mediu, principala cauza a lipsei de respect fata de natura care ne sustine viata. Conceptul GreenArts si-a propus sa aduca impreuna acei artisti care prin creatiile lor, realizate numai din materiale naturale, aprind dorinta privitorului de a calatori in mod responsabil si sustenabil. De asemenea, GreenArts ne ajuta sa ne transformam spatiile de locuit, astfel incat sa ne bucuram permanent de linistea si armonia naturii doar prin simpla contemplare a unei opere de arta”verzi”.

Primul reprezentant al noului concept in Romania este membru al Asociatiei Turismverde si totodata membru al „World Wide Pressed Flower Guild”. Prin arta sa, Adela Talpes propune un nou tip de „feng shui”, de data aceasta autohton, realizat cu frunze si flori naturale presate. Prin creatia sa, artista imortalizeaza si impartaseste tuturor bogatia de forme si culori a naturii, fiind prin excelenta o arta”verde”, care foloseste in principal materiale organice. Unele dintre lucrarile sale GreenArts, completeaza designul unor spatii interioare cum este si cel al salilor de meeting ale Pricewater house Coopers Romania.

Horeca: Cum si unde este prezent acest concept in spatiile hoteliere din Romania si strainatate?

C. Åž.: in prezent se afla in curs de amenajare o galerie de arta in cadrul Hotel Crowne Plaza, denumita GreenArts gallery, care cuprinde o colectie importanta de lucrari de arta executate cu materiale naturale. Conceptul nostru a fost prezent in cadrul unor expozitii in Romania organizate cu prilejul unor evenimente de profil precum „Hoteluri verzi si in Romania”, la Ath©n©e Palace Hilton, la Greenbiz forum si 360CSR Forum, la Howard Johnson Hotel.

in strainatate expozitia noastra s-a bucurat de un succes deosebit cu ocazia desfasurarii celei mai importante reuniuni anuale a CEEweb for Biodiversity – Coalitia ONG-urilor de mediu Central si Est Europene, eveniment desfasurat la Hotel Camelot, in Ungaria.

Horeca: De ce considerati importante amenajarile ecologice si ce va propuneti pentru a deveni mai prezenti in hotelurile si restaurantele din Romania?

C. Åž.: Asociatia Turismverde este creatoarea si promotoarea principiului „3Win” de dezvoltare durabila a turismului, care presupune castig pentru turist, pentru prestatorul de servicii turistice si in acelasi timp pentru mediu ca resursa turistica, altfel spus, productie si consum de servicii turistice durabile. Conceptul GreenArts vine in intampinarea acestei abordari, inspirand respect si dragoste fata de natura, incurajand apropierea dintre mediul social si cel natural, pastrand proportia in favoarea naturii care ne sustine viata. Acei manageri intelepti care aleg sa-si reorienteze productia de servicii turistice in directia durabilitatii pot sa aleaga”3Win” aplicand in hotelurile si restaurantele pe care le conduc conceptul GreenArts.

Horeca: Aveti colaborari cu unitati de cazare turistica din Romania, si daca da, cu cine?

C. Åž.: Cea mai importanta colaborare in acest moment este cu Crowne Plaza, hotel deosebit in peisajul capitalei, care a obtinut certificarea europeana Eco-label in 2009. Hotelul se afla in continua imbunatatire a activitatii pe principii noi, durabile si responsabile fata de mediul inconjurator, comune cu principiile GreenArts si Turismverde. Suntem la inceput, dar avem deja cateva solicitari pe care le analizam prin prisma durabilitatii. Este nevoie de fiecare dintre noi pentru ca eforturile de popularizare a practicilor ecologice in turism sa produca schimbarea in bine mult asteptata.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302