Cabana Bâlea Lac are un nou sistem de încălzire revoluționar implementat de Trust Expert

Cabana Bâlea Lac are un nou sistem de încălzire revoluționar implementat de Trust Expert
person Horeca
access_time_filled

Trust Expert, distribuitor de sisteme HVAC, anunță implementarea unei soluții inovatoare de încălzire în cadrul Cabanei Bâlea Lac – un sistem de pompe de căldură NIBE Suedia, menit să crească eficiența energetică și să contribuie la sustenabilitatea și conservarea mediului.

Încă de la deschiderea sa, în anul 1905, Cabana Bâlea Lac s-a confruntat cu provocări constante în ceea ce privește sistemele HVAC. Situată într-o zonă în care, timp de opt luni pe an, temperaturile coboară sub 5 grade Celsius, iar încălzirea termică funcționează 365 de zile pe an, Cabana a întâmpinat mereu dificultăți cu privire la climatizare. Fără acces la gaze naturale, proprietatea nu a utilizat niciodată soluții care funcționează cu peleți sau păcură, fiind ineficiente și extrem de dăunătoare mediului. Astfel, metodele pe care Cabana se baza au vizat încălzire cu lemne sau prin electricitate, ambele reprezentând variante de compromis, cu costuri ridicate și amprente negative asupra mediului înconjurător.

După o discuție cu reprezentanții proprietății, Trust Expert a identificat soluția pentru proiect: pompele de căldură NIBE. Acestea nu generează căldură prin ardere, ci transferă căldura existentă dintr-o sursă, precum aerul, apa sau solul, către spațiul dorit. Varianta este extrem de eficientă energetic și financiar, întrucât beneficiază de costuri operaționale reduse, flexibilitate în utilizare, dar și de o scădere substanțială a emisiilor nocive.

Am analizat cu atenție o serie de soluții pentru încălzirea Cabanei Bâlea Lac. Am luat în considerare, inițial, sistemul sol-apă, care, pe lângă faptul că presupunea foraje costisitoare în stâncă, nici nu ar fi generat energia termică necesară, întrucât piatra nu acumulează aceeași căldură ca solul. De asemenea, am explorat ideea de a îngropa serpentina în lac, dar datorită statutului de sit protejat al lacului, această opțiune a fost exclusă. În cele din urmă, am optat pentru sistemul aer-apă. Această alegere a venit cu propriile sale provocări, având în vedere spațiul limitat din jurul cabanei, care are o expunere de 70% către luciul lacului. Cu toate acestea, suntem mândri că am reușit să găsim o soluție eficientă și care respectă mediul înconjurător„, a spus Gabriel Anicăi, fondator Trust Expert.

Astfel, pentru Cabana Bâlea Lac, soluția adoptată a fost un sistem aer-apă, compus din șase pompe de căldură NIBE F2120, proiectate special pentru climatul nordic scandinav. Pentru maximizarea rezultatelor, Trust Expert a montat panouri fotovoltaice în zonă și a legat cele două tehnologii, pentru a crește nivelul de autonomie al Cabanei.

Suntem foarte mulțumiți de rezultatele acestui proiect. Apelând la pompele de căldură furnizate de Trust Expert, am reușit să eliminăm complet necesitatea achiziționării și stocării lemnelor de foc pentru întregul sezon. Această schimbare nu doar că a eliberat spațiul și a îmbunătățit semnificativ aspectul fațadei Cabanei, care era adesea ascunsă de munții de lemne, oferindu-ne mai multe oportunități de branding. Mai mult, am reușit să reducem nevoia de a aloca doi angajați care, anterior, lucrau în schimburi continue pentru a menține focul aprins și pentru a asigura funcționarea continuă a încălzirii”, a declarat dna. Klingeiss, operator al Cabanei Bâlea Lac.

Despre Trust ExpertCompanie ce oferă soluții sustenabile și eficiente energetic pentru sistemele HVAC, Trust Expert are o istorie de 30 de ani. Cu 35 de angajați activi, peste 3000 de produse în portofoliu și o cifră de afaceri de peste 75 milioane lei, doar în 2022, compania a semnat peste 400.000 de proiecte atât rezidențiale, cât și industriale.
Trust Expert este unic importator în România al unor branduri precum NIBE Suedia, SABIANA Italia, HENCO Belgia, EUROACQUE Italia, INDECAL Italia.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302