KeysFin: Numărul firmelor în insolvenţă va scădea în acest an cu 20-30%

KeysFin: Numărul firmelor în insolvenţă va scădea în acest an cu 20-30%
person Horeca
access_time_filled

insolventeromania2015Să faci afaceri în România este, în continuare, un adevărat „sport” extrem, potrivit specialiștilor de la KeysFin. Trebuie să îți alegi cu mare atenție partenerii, să gândești business-ul pornind de la realități și nu de la promisiuni, indiferent de la cine vin. Statisticile KeysFin arată că nu există zonă în care flagelul insolvenței să nu lovească, însă există tendințe la nivel regional pe care este bine să le iei in calcul.

Potrivit ultimelor date oficiale privind insolvențele, numărul cazurilor noi de firme intrate în această procedură a scăzut semnificativ în acest an, dovadă că economia dă semne de viață.

Numărul firmelor intrate în insolvență în primele patru luni ale anului 2015 a fost de numai 3833, față de 8889 în intervalul similar din 2014, respectiv 10.379 în 2013.

Cele mai multe cazuri de insolvență au fost semnalate în județele din Sud-Vest (24%), urmate de cele din Sud (16%), Centru (15%), Nord-Est si Vest (8%).

Zona București-Ilfov, în anii trecuți liderul afacerilor riscante, se află abia la 7%, față de 21% în 2014 respectiv 18% în 2013.

Ce a determinat această schimbare pe harta insolvențelor din România? Potrivit analiștilor de la KeysFin, avem de-a face cu o reașezare a afacerilor pe coordonate mult mai stabile.

Cei șase ani de criză au adus schimbări semnificative în modul în care se face business în România. Mediul de afaceri s-a curățat în parte de firmele cu probleme (cele mai multe fiind înregistrate în București-Ilfov), grație și noului Cod al Insolvenței, care are prevederi menite să susțină derularea rapidă a procedurii falimentului și să prevină declararea insolvenței în orice condiții„, afirmă analiștii de la KeysFin.

Un aport semnificativ, potrivit acestora, l-a avut și comportamentul băncilor, care au închis orice legătură de finanțare în raport cu firmele în insolvență. De asemenea, rolul mult mai puternic jucat de stat prin inspecțiile fiscale și scăderea perioadei de observație la maximum un an a determinat tot mai multe firme să caute soluții de restructurare în afara procedurii de insolvență.

Pe de altă parte, după anii boom-ului economic și perioada de criză, oamenii de afaceri au înțeles că să semnezi un contract cu ochii închiși, să tai o factură fără să știi cu cine ai de-a face, reprezintă o misiune sinucigașă.

Astfel că tot mai multe companii au ales să contracteze servicii de business information. „Aceste asigurări de business sunt tot mai răspândite în economie, la toate nivelurile, de la multinaționale la SRL-urile de bloc. Și-au protejat afacerile și astfel au reușit să supraviețuiască în jungla economică”, au declarat analiștii de la KeysFin.

Economiștii avertizează însă că statistica nu reprezintă decât o fotografie a unei realități mult mai complexe, plină de provocări. Blocajul financiar, cel mai mare pericol, este încă la un nivel ridicat.

Sunt încă domenii, precum retailul, construcțiile și agricultura, acolo unde plățile se fac cu întârzieri din cauza comportamentului unor firme care supraviețuiesc din rulajul financiar. În momentul în care o astfel de firmă se blochează, afectează întreg lanțul comercial„, explică analiștii.

Anul trecut, numărul insolvențelor în România a crescut cu 5%, de la 29.997 în 2013 la circa 31.500 de firme. Spre comparație, în Rusia au fost aproape 10.000 de insolvențe în 2014, în Cehia circa 6.500, iar în Ungaria puțin peste 15.000.

KeysFin estimează că numărul firmelor în insolvență din România va scădea în acest an cu 20-30%.

Trendul marcat de statistici este unul semnificativ și pozitiv. Dacă situația economică nu va include surprize negative, în genul riscului valutar și situației externe, există potențialul ca România să iasă din topul țărilor cu cele mai multe cazuri de insolvență din Europa„, afirmă analiștii.

Potrivit acestora, acest trend va influența inclusiv atragerea de investiții străine. „Noul Cod Fiscal, scăderea TVA-ului la alimente, dezghețarea creditării de business, toate aceste elemente ar putea influența pozitiv percepția și evoluția business-ului în România”, au mai spus analiștii.

CUM EVIȚI SĂ INTRI ÎN HORA INSOLVENȚELOR

Experții de la KeysFin au câteva sfaturi esențiale pentru cei care fac business. În primul rând, să își construiască afacerea pornind de la realități, nu pe promisiuni, indiferent de la cine vin acestea.

În al doilea rând, să se informeze temeinic cu privire la firmele cu care vor avea relații de business – cum stau cu cifra de afaceri, cu datoriile, ce plajă de clienți au, dacă prezintă antecedente de natură să genereze posibile incidente comerciale etc.

În al treilea rând, este absolut esențial construirea unui business-plan care să includă asigurări și fonduri de „rezistență” în caz de blocaj financiar.

În altă ordine de idei, e bine ca oamenii de afaceri să evite mirajul unei relații comerciale cu o firmă apărută peste noapte și să încerce să își construiască grupuri de afaceri cu firme de încredere, cu un comportament corect.

„Decât să tai 50 de facturi și să nu încasezi nimic, mai bine tai numai două, dar ești sigur că vei fi plătit la timp”, spun analiștii KeysFin.

Informațiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului românesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare de la societățile comerciale și PFA-urile active din România. Informațiile prezentate în acest material trebuie privite ca unele orientative, ținând cont de faptul că există firme care revin cu corecții asupra declarațiilor fiscale.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302