Ascunderea sau abandonarea deșeurilor sancționate mai dur din acest an

Ascunderea sau abandonarea deșeurilor sancționate mai dur din acest an
person Constantin Neacșu, avocat
access_time_filled

Consumul și epuizarea resurselor este, pe termen lung, doar o chestiune de timp. Pentru acest fapt, nu putem da vina doar pe consumerism sau pe firmele care reduc intenționat durabilitatea pentru a crește numărul de unități vândute, deoarece adevărata problemă o reprezintă poluarea. Prin urmare, reciclarea, procesul de transformare într-o resursă reutilizabilă este cea mai sustenabilă soluție în ceea ce privește problema deșeurilor.

Un studiu publicat de Organizația Națiunilor Unite arată că 17% din totalul hranei produse la nivel mondial ajunge la gunoi. Potrivit estimării specialiștilor O.N.U., în fiecare an, românii aruncă la gunoi o cantitate de 1,35 de milioane tone de hrană, estimare care se referă doar la alimentele sau la mâncarea gătită ce este aruncată în gospodăriile românilor, pentru deșeurile alimentare rezultate din comerț sau HoReCa nefiind niciun fel de date.

Legea nr. 17/2023 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2021 a adus o serie de modificări privind regimul deşeurilor.

Pe lângă abandonarea, îngroparea, incendierea sau eliminarea acestora în afara spațiilor autorizate în acest scop, din acest an, și aruncarea, ascunderea ori deținerea și păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate sunt interzise.

Practic, se va amenda chiar și ascunderea sau păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate. Sancțiunile pentru managementul deficitar al deșeurilor constau în amenzi de până la 45.000 de lei și pedepse cu închisoarea de până la cinci ani (în situația în care impactul asupra mediului ori asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor este major).

Pe lângă amenzi, în aceste cazuri se aplică și sancțiunea contravențională complementară de confiscare a vehiculelor, bunurilor și mijloacelor folosite la săvârșirea contravenției de abandonare/  aruncare/ eliminare a deșeurilor în spații neautorizate, incendierea deșeurilor, îngroparea deșeurilor, după caz.


Conform legii, domeniul HoReCa are obligația de a valorifica, prin reciclare, următoarele materiale:

•60% din cantitatea de carton anuală;
•50% din totalul de metal;
•60% din totalul de hârtie introdusă pe piață anual;
•15% din cantitatea de lemn.

Normele de transport ale deșeurilor au suferit și ele modificări, transportatorii fiind obligați să înscripționeze vehiculele cu litera D și să urmeze rute bine stabilite atunci când introduc deșeuri pe teritoriul României. Obligația desemnării unui responsabil privind managementul deșeurilor nu mai este impusă doar celor care dețin autorizație de mediu, ci oricărui generator de deșeuri sau activități care gestionează deșeurile.


Autoritățile administrației publice locale au obligația să asigure spațiile necesare pentru colectarea separată a deșeurilor, dotarea acestora cu containere specifice fiecărui tip de deșeu, pentru a oferi posibilitatea de a se debarasa, fără plată, de deșeuri de hârtie și carton, sticlă, metal, materiale plastice, lemn, textile, ambalaje, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii și acumulatori, ulei vegetal uzat și deșeuri voluminoase, inclusiv saltele și mobilă.


Dincolo de norme și sancțiuni, operatorii din domeniul ospitalității au la îndemână tehnologia actuală, care permite urmărirea în mod eficient a inventarului alimentar. Folosind diverse aplicații, se poate stabili cu ușurință cuantumul comenzilor sau se împarte surplusul de alimente, evitându-se risipa alimentară prin donații și schimburi.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302