5 măsuri solicitate de organizația patronală HORA, pentru sprijinirea afacerilor din industria ospitalității

5 măsuri solicitate de organizația patronală HORA, pentru sprijinirea afacerilor din industria ospitalității
person Horeca
access_time_filled

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România – HORA își exprimă public îngrijorarea cu privire la efectele care se resimt deja în industria ospitalității, ca urmare a crizei turismului la nivel mondial, create de răspândirea virusului COVID-19. “România se confruntă cu o situație de criză fără precedent, care ne obligă să luăm o poziție fermă și să cerem autorităților măsuri imediate, pentru a nu fi martorii unui declin financiar fără cale de recuperare pentru cei mai mulți dintre operatorii din industria ospitalității”, spun reprezentanții HORA, într-un comunicat. 

Astfel, HORA solicită măsuri imediate pentru toate companiile din industrie, mici, medii și mari, și anume:

1. Șomaj tehnic cu plata a 75% din venituri și taxele aferente suportate de către stat;

2. Plata imediată a datoriilor statului către companii: TVA de recuperat fără control în prealabil, concedii medicale, plata urgentă a facturilor pe care statul le are de achitat către operatorii din domeniu;

3. Măsuri pentru amânarea ratelor către bănci si/sau societăți de leasing fără consecințe pentru companii;

4. Credite guvernamentale acordate rapid pentru nevoi de lichiditate, fără garanții, în condiții financiare preferențiale și cu rambursare pe termen lung;

5. Punerea la dispoziție de lichidități pentru companii prin crearea unui mecanism între BNR si Eximbank / CEC, prin garantarea de către stat a unor împrumuturi de urgență de la băncile comerciale, în condiții de acordare îmbunătățite conform nivelurilor revizuite de OECD/ Banca Central Europeana în comunicarea din 13 martie 2020.

sprijinstathorecacoronavirus

Conform unui sondaj realizat de industrie în ultima săptămână, pe un număr de 341 respondenți, vânzările au scăzut cu 80%, peste 85% vor închide și vor fi nevoiți să trimită astfel peste 28000 de angajați în șomaj.

100% din respondenți au nevoie de ajutor imediat din partea autorităților pentru continuarea afacerilor.

Raportat la întreaga industrie asta înseamnă că din totalul cifrei de afaceri estimată la 3 miliarde de euro, se vor pierde 2,4 miliarde euro, iar dintr-un total de aproximativ 400.000 de angajați, 320.000 vor fi concediați.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302