Adaptarea stilului tradițional românesc în proiectele HoReCa

Adaptarea stilului tradițional românesc în proiectele HoReCa
person Natalia Berezovskaia, arhitect de interior, Creativ Interior
access_time_filled

Sunt convinsă că există multe persoane în această țară care iubesc stilul tradițional românesc și se simt confortabil în spațiile a căror amenajare amintesc de tradițiile și obiceiurile noastre strămoșești. Acest stil atât de îndrăgit poate fi adus în prezent și utilizat inclusiv în proiectele din industria ospitalieră.

Proprietarii de hoteluri, restaurante și cafenele pot fi creativi în amenajarea locațiilor prin abordarea unui stil autohton și astfel să le ofere clienților experiențe autentice și totodată să se diferențieze de alte locații de tip HoReCa.

Ce înseamnă stil tradițional românesc

Pentru a aborda un stil de amenajare trebuie mai întâi să îl cunoști. Stilul tradițional românesc este strâns legat de tradiție, adică de obiceiurile, datinile, credințele și evenimentele specifice poporului român care s-au transmis prin viu grai din generație în generație. Fiecare dintre noi poate recunoaște elemente tradiționale românești în funcție de zona din care provine sau în care a locuit mai mult. Menționez că stilul tradițional nu este totuna cu cel rustic, cel dintâi îl include pe cel din urmă. Stilul rustic redă mai degrabă atmosfera caselor rurale, fără însă a integra elemente foarte specifice portului sau tradițiilor românești. Stilul tradițional reprezintă un concept mai complex care reunește elemente specifice din mai multe zone geografice din țară (de exemplu oltenesc, brâncovenesc sau moldovenesc) sau din diferite perioade istorice. Toate aceste zone au însă și elemente comune, deoarece își au originea în obiceiurile strămoșilor noștri.

Caracteristici definitorii ale stilului tradițional românesc

Fiind deosebit de expresiv, stilul tradițional poate fi ușor de recunoscut prin motivele bogate, sugestive, inspirate de natură, și culorile intense. Deși acest stil reunește elemente specifice din mai multe zone ale țării, totuși o serie de caracteristici îi sunt definitorii. Utilizarea materialelor brute este doar una dintre aceste caracteristici. În trecut, țăranii nu aveau aveau la dispoziție materiale și soluții moderne de amenajare, prin urmare foloseau materiale puțin prelucrate sau chiar în formă brută, cum ar fi lemn, piatră sau lut. Lemnul brut și/sau șlefuit intră în componența multor elemente de decor în stil tradițional, de la podele, stâlpi, grinzi, tâmplărie și până la mobilier, obiecte casnice sau pur decorative. În ceea ce privește țesăturile, stilul tradițional este axat pe folosirea materialelor naturale precum lâna, bumbacul, inul sau pânza de diferite grosimi. Aceste țesături sunt adesea croșetate pe margini sau prezintă diverse tipuri de broderii, finuțe și discrete sau, dimpotrivă, foarte evidențiate. O categorie distinctă sunt țesăturile grele executate manual ce prezintă motive tradiționale (forme geometrice sau modele florale precum frunze, flori, copaci), iar aici ma refer la cuverturi, covoare, diverse tipuri de învelitori etc. Tot la capitolul textile sunt iconice ștergarele mari cu broderii colorate sau care prezintă simboluri religioase (icoană și cruce).
La capitolul culori, stilul tradițional pune accent pe contraste, de exemplu elemente intens colorate pe un fundal alb sau negru. Reprezentative pentru stilul tradițional sunt culorile puternice precum roșu, bordeaux, albastru, verde și diverse tonuri de maro.

Cum poate fi adaptat stilul tradițional românesc în proiectele HoReCa

Stilul tradițional românesc cucerește prin naturalețe și atmosfera destinsă, care face trimitere la viața simplă de la țară. Persoanele care caută spații de cazare departe de marile orașe își doresc tocmai acest lucru: relaxare, deconectare de orașele sufocante și conectare cu natura. Prin urmare, proprietarii de hoteluri, restaurante și pensiuni pot aborda stilul tradițional românesc pentru a le oferi clienților o experiență autentică, bogată, deconectantă și… 100% românească.

Cea mai mare provocare în amenajarea spațiilor HoReCa în stil tradițional românesc constă în mixarea elementelor tradiționale cu cele moderne, în care să își facă loc și cele mai noi tehnologii și utilități contemporane (televizor, aparat de aer condiționat, minibar, baterii sanitare ultramoderne etc.). E nevoie de pricepere și creativitate în găsirea celor mai bune soluții, astfel încât nou și vechi să meargă bine împreună din punct de vedere vizual și funcțional.

Materiale recomandate pentru amenajarea în stil tradițional românesc

Așa cum menționam mai sus, stilul tradițional pune accent pe culori intense. Prin urmare, recomand ca spațiile ce urmează a fi amenajate (camere de hotel, restaurante, recepții etc.) să asigure un fundal deschis, luminos. Albul e ideal pentru zugrăvirea pereților, deoarece atmosfera se închide prin introducerea lemnului sau a elementelor de decor. De efect este și tapetul cu modele florale, însă în acest caz este necesar să fie alese elemente de decor monocromatice și cât mai simple pentru a nu se obține un decor obositor vizual.

O modalitate accesibilă de a crea o atmosferă tradițională în unitățile de cazare constă în folosirea grinzilor false din lemn sau păstrarea celor originale. Acestea se pot integra cu succes în aproape orice tip de spațiu: camere de dormit, recepții, săli de nunți și botezuri, restaurante, băi etc. În cazul pensiunilor, demipensiunilor și în general în unitățile de cazare mai mici se poate crea cu ușurință în un decor cu iz tradițional prin introducerea unor șemineuri placate cu plăci ceramice ce prezintă motive tradiționale românești.

Lemnul este unul dintre cele mai folosite materiale în amenajările în stil tradițional și poate fi utilizat la pardoseli (parchet din lemn masiv, dușumea din lemn), tâmplărie și mobilier. Există numeroși producători români care fabrică mobilier din lemn în stil tradițional, oferind soluții de mobilare interesante și ușor de integrat în spațiile HoReCa: seturi de mobilier cu linii simple sau curbate, piese sculptate sau care prezintă diverse ornamente. Mobila din lemn oferă căldură spațiilor interioare și o notă de autenticitate. O soluție cu mare impact vizual o reprezintă seturile de mese (dining) cu scaune tapițate cu material textil ce prezintă motive tradiționale. În ceea ce privește iluminatul, se poate merge pe corpuri de iluminat cu design rustic sau cu motive tradiționale pentru a completa estetica spațiilor. De efect sunt lămpile din ceramică, sticlă colorată sau metal.

Accesoriile textile sunt esențiale pentru a recrea o atmosferă tradițională în spațiile de amenajat. De la lenjerii de pat, pleduri, pături și până la fețe de masă sau prosoape, textilele au un aport semnificativ în completarea oricărei amenajări în stil tradițional. Există numeroase magazine online care vând o varietate de modele de lenjerii de pat cu motive tradiționale, ceea ce face foarte ușor de găsit soluții adecvate pentru camerele de hoteluri, pentru pensiuni, căsuțe de vacanță de închiriat și nu numai. De mare efect sunt pernele și pernuțele decorative ce prezintă motive tradiționale sau modele florale. În camerele mai mari ale pensiunilor, atmosfera tradițională poate fi recreată prin utilizarea covoarelor cu motive tradiționale. În încăperile mai mici sau în băi se pot utiliza covorașe țesute manual. Pentru spațiile de trecere (holuri) sunt potrivite preșurile țesute în casă sau din comerț. În magazinele de profil sunt disponibile preșuri care le imită foarte bine pe cele originale, țesute manual.

Obiecte decorative în stil tradițional

Indiferent de natura spațiului – recepție, camere, holuri, băi, zone de entertainment – decorațiunile sunt cireașa de pe tort. Partea bună e că avem la dispoziție foarte multe obiecte tradiționale sau de inspirație tradițională și pe care le putem găsi la târguri sau direct în micile magazine de artizanat. Proprietarii de hoteluri, restaurante sau pensiuni pot, într-un mod simplu și creativ, să completeze amenajările cu obiecte tradiționale românești în scop pur decorativ: ustensile, recipiente din lemn sau din fibre naturale (coșuri din împletituri), ștergare rustice, vase din ceramică, sculpturi, icoane, statuete, farfurii vechi și multe obiecte de artizanat.

Stil tradițional românesc și arhitectura exterioară

Proprietarii care construiesc de la 0 un restaurant sau o pensiune au posibilitatea de a integra elemente tradiționale românești încă din faza de proiect și chiar în diverse etape de construcție: acoperiș în două ape sau acoperiș înalt cu țiglă, ferestre înalte, arcade, ornamente în jurul ușilor și ferestrelor. Amintesc că materialele reprezentative pentru stilul tradițional românesc sunt piatra, lemnul, lutul și ceramica. Prin urmare, acestea ar trebui să se regăsească într-un procent ridicat la finisaje și elemente de decor.

Stilul tradițional românesc în spațiile exterioare

Unitățile de cazare care oferă turiștilor spații de gătit în aer liber (barbeque, grătare etc.) pot opta pentru soluții tradiționale de amenajare a acestor spații: pardoseli din plăci ceramice în stil rustic care imită piatra, grătare sau cuptoare din cărămidă, seturi de mese și scaune realizate din lemn tratat care rezistă la mediul exterior. Pentru cei care vor să extindă opțiunile prin oferirea unor bucătării de exterior, le pot construi din cărămidă, apoi să le decoreze cu motive tradiționale. De exemplu, pot apela la meșteri locali care să realizeze brâuri decorative din plăci de ciment pe care să deseneze romburi sau alte forme geometrice inspirate de cusăturile de pe iile românești.

În încheiere, doresc să subliniez că propretarii HoReCa trebuie să se asigure că îmbină într-un mod armonios elementele tradiționale cu cele moderne, fără a supraaglomera spațiile, indiferent de natura lor. Abordarea stilului tradițional românesc reprezintă o oportunitate de a promova valorile culturii locale și totodată de a oferi clienților experiențe autentice și memorabile.

Și dacă aveți nevoie de ajutor pentru a deschide o locație HoReCa, puteți lua legătura cu noi la adresa de email: contact@creativ-interior.ro

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302