Institutul Escoffier – noutăți, beneficii și planuri

Institutul Escoffier – noutăți, beneficii și planuri
person Cătălina Matei
access_time_filled

Institutul Escoffier a fost fondat în anul 1985, în Franța, având ca scop pregătirea specialiștilor în arta culinară, în conformitate cu tot ceea ce reprezintă Auguste Escoffier, unul dintre cei mai cunoscuți bucătari și gastronomi ai secolului XX. Institutul este astăzi prezent la Paris, Hong Kong și București.

Curricula Institutului Escoffier din România cuprinde cursuri de patiserie, bucătărie și ospătărie, cu un program de studiu ce se întinde pe trei nivele – de bază, intermiediar și avansat – fiecare modul având o durată de patru luni. Școala are un număr limitat de locuri disponibile pentru fiecare nivel în parte, iar procesul de admitere este destul de competitiv.
Școala este fondată pe tradițiile culinare franceze și metodele de pregătire folosite de Auguste Escoffier. În plus, aceasta pune un accent deosebit pe cunoștințele practice și pe pregătirea elevilor în condiții reale de lucru în bucătărie și în sala de mese.
Oferta de studiu a școlii se adaptează nevoilor de pe piața din România, fiind concepută să pregătească specialiști în bucătărie, patiserie și ospătărie, care sunt capabili să îndeplinească cerințele angajatorilor din aceste domenii, având o paletă largă de cunoștințe.


Calitatea preparatelor, designul și atmosfera, precum și echipa de bucătari și ospătari sunt toate la fel de importante într-un restaurant. Pentru a oferi o experiență excelentă oaspeților, toți acești factori trebuie să funcționeze împreună și să fie gestionați cu atenție și profesionalism”, precizează Ștefan Oprea, președintele Institutului Culinar Escoffier.

Cursul de servire, o noutate în portofoliu
Noutatea din portofoliul de posibilități de studiu a Institutului Escoffier din România este cursul de service (ospătărie), care are o durată de 720 de ore și este conceput pentru a pregăti specialiști în servirea mesei, într-o modalitate cât mai apropiată de fine dining, termen ce întruchipează rafinamentul absolut.


Fine dining este un termen care se referă la un stil sofisticat de servire a mesei, care implică o experiență culinară deosebită. Meniul poate fi divers și poate include preparate rafinate, însă fine dining-ul este considerat, în primul rând, un stil distins de servire a mesei „, spune președintele Institutului Escoffier.
Decizia de a introduce un curs de service a fost luată în urma unei analize a pieței ospitalității din România, care a evidențiat că există o cerere crescută pentru specialiști în servire. Cursul de ospătărie este gândit pentru a oferi elevilor cunoștințe practice și teoretice în domeniul ospitalității, astfel încât să poată fi pregătiți să își construiască o carieră de succes în acest domeniu.
Echipa de ospătari este crucială în asigurarea unei atmosfere ospitaliere pentru oaspeți. Aceștia trebuie să fie bine pregătiți pentru a răspunde întrebărilor legate de meniu, de restaurant, pentru a oferi sugestii, pentru a gestiona conflicte și reclamații și pentru a întreține atmosfera într-un mod profesionist și eficient”, completează Ștefan Oprea.

Motivații pentru o studiu
Studentul de astăzi, care este interesat să urmeze cursurile unui institut culinar, este, în general, o persoană pasionată de arta culinară, ceea ce îi conferă o motivație puternică pentru a învăța și a se dezvolta în acest domeniu. Această pasiune poate fi alimentată de o varietate de factori, cum ar fi dragostea pentru gătit și prepararea mâncărurilor, dorința de a explora arome și tehnici culinare, inspirația oferită de bucătari celebri sau experiențe culinare anterioare memorabile.
Școala este văzută astfel ca o oportunitate de a-și dezvolta abilitățile culinare și de a obține cunoștințele și experiența necesare pentru a reuși într-o carieră în industria ospitalității.


În general, elevul/studentul alege să urmeze cursurile Institutului Escoffier pentru că este recunoscut, dar și pentru că oferă o combinație de teorie și practică, inclusiv cursuri despre gastronomie, prepararea deserturilor, managementul restaurantelor, vinuri și multe altele.
Așteptările elevului/studentului în carieră pot varia în funcție de interesele și obiectivele individuale. Unii visează să devină bucătari de top în restaurante de renume, să obțină stele Michelin sau să conducă propriul lor restaurant. Alții doresc să exploreze lumea ca bucătari internaționali, să lucreze în industria cateringului sau să devină bucătari personali pentru persoane celebre sau familii bogate. Importanța învățării continue și a perfecționării este adesea o așteptare comună în această industrie, deoarece elevul/studentul își dorește să rămână actualizat, să fie în temă cu cele mai recente tendințe culinare și să-și dezvolte constant abilitățile și creativitatea
„, precizează Ștefan Oprea.

Un parteneriat cu beneficii pentru cursanți
Institutul Auguste Escoffier are un parteneriat încheiat cu Business&Hotel Management School Elveția (BHMS), fapt ce poate aduce o serie de beneficii studenților:
*Schimb de cunoștințe și experiență – prin colaborarea dintre cele două instituții, studenții și profesorii pot împărtăși experiențe și cunoștințe;
*Programe de învățare interdisciplinare – respectiv combinarea experienței practice din bucătăria și ospitalitatea elvețiană cu cele mai bune practici ale gastronomiei românești;
*Posibilitatea de a obține o diplomă de licență sau masterat elvețian – desigur, prin intermediul acestui parteneriat, studenții au acces și cunoștință de diverse oportunități de studiu;
*Oportunități de muncă în diferitele segmente ale industriei ospitalității din Elveția – fapt ce ar aduce studentului avantaje semnificative în carieră.


„Avem multe solicitări din partea persoanelor de altă naționalitate de a urma cursurile noastre, având în vedere faptul că Institutul Culinar Disciples Escoffier este singurul institut din România acreditat de către Ministerul Educației din Franța. Prin această diversificare a studenților, ne dorim să ajungem o școală internaţională recunoscută în sectorul HoReCa„, spune Ștefan Oprea, președintele Institutului Culinar Escoffier.


În concluzie, ca plan de viitor, Institutului Culinar Disciples Escoffier are ca prioritate selecționarea celor mai buni profesori, francezi și români, pentru ca elevii să fie instruiți în privința celor mai eficiente tehnici culinare din gastronomia internațională.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302