Apetenența românilor pentru călătorii a dus la creșterea circulației turistice de sărbători

Apetenența românilor pentru călătorii a dus la creșterea circulației turistice de sărbători
person Horeca
access_time_filled
  • Aproape 170.000 de români au cheltuit peste 40 milioane euro pe vacanțe de Revelion în țară și străinătate, potrivit datelor anunțate de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

în jur de 155.000 de români și-au petrecut Revelionul în stațiunile din țară, în creștere cu 7% față de anul trecut, cheltuind aproximativ 155 de milioane de lei, cu 8% mai mult comparativ cu anul precedent. în străinătate au călătorit, prin intermediul agențiilor de turism, pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă din acest an, aproape 10.000 de români, în creștere cu 22%. Aceștia au cheltuit în afara țării, doar pentru servicii turistice, peste 6 milioane euro, sumă cu 23% mai mare față cea din anul anterior.

Chiar dacă sfârșitul de an a fost marcat de evenimente politice, economice și sociale atât pe plan intern, cât și extern, acestea nu i-au mai afectat pe turiștii români la fel ca în anii anteriori, ceea ce a determinat creșterea circulației turistice în preajma sărbătorilor de iarnă.

în această perioadă s-a menținut preferința turiștilor pentru destinațiile din România, tendință care se va păstra pe tot parcursul anului 2017, pe fondul conjuncturii politice internaționale și a siguranței pe care o oferă țara noastră ca destinație de vacanță, susțin reprezentanții FPTR.

turismmontan

 Revelionul în România

Evenimentele din ultima parte a acestui an nu au influențat turiștii români și nu au existat săderi pentru rezervările de Revelion în stațiunile din țară, comparativ cu anul trecut. Ca de obicei, destinațiile cu tradiție au fost arhipline, înregistrându-se la nivel național o creștere a numărului de turiști cu 7% față de anul trecut. Peste 29.000 de români au ales să petreacă sărbătorile de iarnă în stațiunile balneare, în creștere de 3,5%, față de anul trecut. Creșteri s-au înregistrat și în Delta Dunării, dar nu și pe litoral.

în continuare, cel mai mare număr de locuri vândute de Revelion se înregistrează în turismul rural. Astfel, 55.000 de turiști au preferat să-și petreacă noaptea la pensiuni, cu 5% mai mult față de anul trecut.

Creșteri s-au înregistrat și în zonele montane, unde 38.000 de persoane au optat să-și petreacă vacanța de Revelion la munte, în creștere cu 5% față de anul trecut. Pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile orașe ale României au plătit peste 35.000 de persoane, în creștere cu aproximativ 16% față de anul anterior.

în ceea ce privește tarifele percepute în perioada sărbătorilor, se constată că acestea au crescut față de anul anterior cu o medie de 6%. Astfel, românii au cheltuit peste 154 milioane de lei pentru achiziționarea pachetelor de Revelion în țară, în crestere cu 8% față de anul anterior.

Cele mai căutate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Brașov, Păltiniș, Rânca, Strajă, Călimănești, Felix și zonele tradiționale rurale Bran-Moieciu, Maramureș, Bucovina.

Revelionul în străinătate

Românii care au ales să își petreacă vacanța de sărbători în străinătate au avut de ales între destinații de schi și sporturi de iarnă, pachete turistice de tip city-break în orașe europene și destinații exotice îndepărtate.

Chiar dacă au beneficiat de un număr mai mic de zile libere, aproape 10.000 de turiști români au apelat la agențiile de turism pentru petrecerea Revelionului în străinătate. Astfel, numărul celor care au petrecut sărbătorile de iarnă în alte țări a crescut cu aproximativ 22% față de anul 2016, aceștia cheltuind cu 23% mai mult față de anul trecut. Cei mai mulți și-au cumpărat pachete pentru destinații de schi și sporturi de iarnă în Austria, Franța, Italia, Slovenia și Bulgaria.

Se menține, în schimb, un interes scăzut pentru destinații tip city-break, precum și dispariția solicitărilor pentru țările din zona Orientului apropiat și mijlociu, compensate de creșterea interesului pentru destinații îndepărtate. Au apărut destinații noi de Revelion în preferințele turiștilor români, precum Bahamas, Jamaica, Australia, Africa de Sud, Vietnam, Dubai. S-a înregistrat un interes crescut pentru Republica Dominicană, Maldive, Singapore, Mauritius și Thailanda.

Turism semi-organizat și rezervările online

Pe finalul acestui an s-a menținut trendul organizarii pe cont propriu a vacanțelor, astfel numărul turiștilor romani care își cumpără servicii turistice folosind sisteme de rezervări online este în continuă creștere. Aceștia rezervă în special bilete de avion și cazări în destinații externe, renunțând la serviciile de masă și agrement, specifice perioadei.

Concluzii

Evenimentele pe plan intern, cât și extern, nu au influențat semnificativ dorința românilor de a călători în această perioadă, ceea ce a condus la o ușoară creștere a numărului de turiști față de anul trecut. Vremea rece, normală pentru această perioadă, a crescut cererea pentru destinațiile de schi interne și externe.

Turiștii au devenit din ce în ce mai conștienți că siguranța călătoriei este cel mai important aspect, ceea ce i-a determinat pe cei mai mulți să fie mai precauți în alegerea locației pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă.

*Aceste date sunt aproximative, au fost obținute pe baza datelor furnizate de INSSE, a estimărilor furnizate de membrii FPTR și a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism și au fost analizate de Federația Patronatelor din Turismul Romanesc și de Organizația de Marketing Turistic din România.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302