Florin Jianu: Reducerea TVA la pachetele turistice va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015

Florin Jianu: Reducerea TVA la pachetele turistice va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015
person Horeca
access_time_filled

scaderetvahoteluriReducerea TVA la pachetele turistice, de la 24% la 9%, va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, Florin Jianu. Acesta a subliniat că măsura vizează toate pachetele de servicii care includ cazare și diverse variante de masă, alături de cazare, vândute turiștilor sub formă de pachet, inclusiv pachet de cazare cu all inclusive.

Ministrul Florin Jianu a declarat că aceasta a fost una dintre prioritățile mandatului său și că avantajele acestei inițiative au în vedere scăderea prețurilor la pachetele turistice, creșterea numărului de turiști români și străini care aleg ca destinație locații din România, investițiile în infrastructură pe care industria le va realiza în beneficiul turiștilor, dar și diversificarea ofertelor și dezvoltarea pe orizontală a economiei în zonele respective.

Aceasta a fost una dintre prioritățile mandatului, de unificare a ceea ce înseamnă TVA în turism. A fost un demers dificil, cu negocieri dure în acest sens, mulțumesc industriei care a sprijinit acest demers al Guvernului, un demers de intrare în normalitate. România trebuia să se alinieze competiției, trebuia să devină o țară competitivă în ceea ce înseamnă turism. Impactul va fi extrem de important în ceea ce înseamnă numărul turiștilor români care vor beneficia de aceste tipuri de servicii all-inclusive. Dacă luăm în calcul faptul că sunt aproape 500.000 de turiști români care aleg destinații all inclusive în alte țări, calculul simplu pe care îl facem dacă în primul an măcar 200.000 din acești turiști vor alege România ca destinație, este că impactul bugetar negativ calculat în negocierile cu FMI-ul și Comisia Europeană va fi anulat„, a declarat Florin Jianu.

Acesta a subliniat că trebuie luat în calcul și faptul că România devine o destinație atractivă pentru turiștii străini. „Din ce în ce mai mulți turiști străini aleg România ca destinație de vacanță; pe primele 9 luni avem o creștere de 11 procente a turiștilor străini și dacă hotelierii vor alege să ofere aceste tipuri de pachete cu siguranță numărul turiștilor străini va crește. În egală măsură, și aici industria trebuie să spună, eu cred că vom asista, am văzut că s-a și anunțat public, și la ceea ce înseamnă o ieftinire a pachetelor turistice oferite atât turiștilor străini cât și turiștilor români„, a mai declarat ministrul Florin Jianu.

Acesta a subliniat că o astfel de măsură nu trebuie privită strict din punct de vedere contabil, ci ea trebuie trebuie privită ca o investiție făcută în economie.

Mohammad Murad: Hotelierii o să se gândească din ce în ce mai mult la pachetul turistic

Președintele FPTR, Mohammad Murad a salutat această măsură și a declarat că aceasta se va reflecta în prețul pachetului turistic. „Noi hotelierii eram într-o concurență continuă cu țările vecine care practică acest TVA redus la pachetul turistic de ani de zile. Această măsură a fost solicitată de peste 10 ani și cred că se va vedea în prețul pachetului, cu o reducere care poate să fie până la 10%. Mai important decât această reducere este faptul că hotelierii o să se gândească din ce în ce mai mult la pachetul turistic. Pentru că ea nu vizează decât pachetul turistic. Dacă în pachetul turistic nu există și cazare, TVA-ul nu se reduce. Ea este strict legată de spații de cazare și de hoteluri. Era nevoie de acest lucru, pentru că hotelierii au cheltuieli mult mai mari decât alte unități de alimentație publică. Sunt convins că putea fi făcută mai demult, dar este bine și acum, mai târziu. Este foarte important să se pună în aplicare și Legea voucherelor de vacanță. Cele două măsuri ne dau o gură de oxigen pentru anul viitor, pentru că industria se află într-un moment destul de dificil – nu există investiții, nu există măsuri care stimulează investițiile – și aici noi am cerut și cerem în continuare scutirea de impozitare a profitului reinvestit, care este o măsură foarte importantă pentru noi„, a declarat Mohammad Murad.

Impactul acestei reduceri a cotei de TVA

Potențialul pe piața de turism în urma implementării acestei măsuri are în vedere suma de 5 miliarde de euro, potrivit autorităților de resort. De asemenea, numărul de turiști estimat a fi atrași în achiziționarea acestui pachet este de aproximativ 500.000 și este format din cetățenii români ce în prezent își petrec concediile în Bulgaria și Turcia, destinații all inclusive, precum și din cetățenii străini consumatori de astfel de pachete ce se vor orienta către țară noastră.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302