Înnoptările în hoteluri și pensiuni au crescut cu 5,7% în primele 8 luni

Înnoptările în hoteluri și pensiuni au crescut cu 5,7% în primele 8 luni
person Horeca
access_time_filled

statisticainnoptariSosirile și înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare din țară au crescut în primele 8 luni ale acestui an, cu 5,5%, respectiv 5,7%, comparativ cu primele 8 luni ale anului trecut, a anunțat miercuri, Institutul Național de Statistică.

Potrivit INS, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în perioada 1 ianuarie – 31.august a.c. au însumat 5,743 milioane, în creștere cu 5,5% față de cele din aceeași perioadă a anului trecut. Din numărul total de sosiri, sosirile turiștilor români au reprezentat 77,9%, în timp ce turiștii străini au reprezentat 22,1%, ponderi apropiate de cele din aceeași perioadă a anului trecut.

În ceea ce privește sosirile turiștilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deținut-o cei din Europa (77,7% din total turiști străini), iar din aceștia 85,5% au fost din țările aparținând Uniunii Europene.

Sosirile în hoteluri dețin în primele 8 luni ale acestui an o pondere de 74,5% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare. Față de aceeași perioadă a anului trecut, sosirile în hoteluri sunt în creștere cu 6%.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în perioada 1 ianuarie – 31 august a.c au însumat 14,049 milioane, în creștere cu 5,7% față de cele din aceeași perioadă a anului trecut.

Din numărul total de înnoptări, 82,1% reprezintă înnoptările turiștilor români, în timp ce înnoptările turiștilor străini au reprezentat17,9%. În ceea ce privește înnoptările turiștilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deținut-o cei din Europa (76,1% din total turiști străini), iar din aceștia 84% au fost din țările aparținând Uniunii Europene.

Durata medie a șederii în primele 8 luni ale acestui an a fost de 2,6 zile la turiștii români, iar la turiștii străini a fost de 2 zile.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în perioada 1 ianuarie – 31 august a.c. a fost de 26,6% pe total structuri de cazare turistică, în creștere cu 1,2 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului trecut.

Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în primele 8 luni ale acestui an s-au înregistrat la hoteluri (33,4%), la căsuțe turistice (21,9%) și la vile turistice (21,5%).

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada 1 ianuarie – 31 august a.c. de 5,738 milioane, în creștere cu 2% față de aceeași perioadă a anului trecut. Majoritatea vizitatorilor străini provine din țări situate în Europa (92,7%). Din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România 59% provin din statele Uniunii Europene.

Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (29,2%), Bulgaria (23,9%), Germania (9,5%), Italia (7%), Polonia (6,6%) și Austria (4,2%).

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada 1 ianuarie – 31 august a.c. de 8,454 milioane, în creștere cu 7,1%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 76,1% din numărul total de plecări.

Sursă foto: www.fodors.com

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302