Litoralul atrage tot mai mulți turiști

Litoralul atrage tot mai mulți turiști
person Horeca
access_time_filled

hotelierilitoral2015Peste 130.000 de turiști s-au înregistrat weekend-ul trecut în stațiunile de pe litoralul românesc, cu 15% mai mulți decât în aceeși perioadă din anul trecut, potrivit Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

Hotelierii au depus și în acest an toate eforturile pentru ca numărul turiștilor sosiți pe litoral să fie în creștere, iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate. Astfel, mai mult de 130.000 de turiști au fost înregistrați oficial în weekend-ul 18-19 iulie în stațiunile românești de la malul mării, în creștere cu 35% față de weekend-ul precedent și cu 15% comparativ cu jumătatea lui iulie, anul trecut„, se arată într-un comunicat.

Cei peste 130.000 de turiști prezenți în cel mai aglomerat weekend de până acum în stațiunile de pe litoral au cheltuit pe cazare, mâncare și distracție aproape 12 milioane de euro, arată un studiu FPTR.

Numărul turiștilor a crescut semnificativ din aceste zile pentru că s-au terminat examenele în sistemul de învățământ, a început vacanța, iar vremea pe litoral se anunță foarte frumoasă. Începem de-abia de acum să spunem că a venit vacanța mare„, a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

Dintr-un studiu al FPTR, realizat pe baza observațiilor hotelierilor de la mare, cei peste 130.000 de turiști prezenți în stațiunile de pe litoral au cheltuit în weekend pe mâncare mai mult de 11,7 milioane de euro, în condițiile în care fiecare persoană alocă în medie 90 de euro pentru două zile  pe cazare, mâncare si distractie. Doar pe mâncare, cheltuielile au ajuns la 4,1 milioane de euro pe weekend, cazarea a costat, în total, 4,6 milioane de euro, iar pentru distracție turiștii au alocat 2,8 milioane de euro, în total.

Văzute global, aceste sume par mari, însă nu este deloc așa. Practic, un turist cheltuiește, în medie, la mare, 45 de euro pe zi pe cazare, mâncare și distracție, ceea ce arată că litoralul românesc rămâne, pentru români, cea mai ieftină opțiune pentru vacanța de vară„, a mai declarat Dragoș Răducan.

Sumele cheltuite pe mâncare diferă în funcție de bugetul turiștilor, dar și în funcție de stațiune. În statiunile din nord, unde turiștii sunt mai cu dare de mână, prețul unei singure mese poate depăși 100 de lei, în funcție de categoria restaurantului. Restaurantele sunt pe toate gusturile: italiene, chinezești, libaneze, pescărești, cu produse bio etc., iar pe plajă se pot servi de la bere la pahar până la băuturi fine, șampanie sau cocktailuri.

În statiunile din sud, însă, unde turiștii nu dispun de foarte mulți bani, prețurile sunt mai mici, iar aceștia pot mânca și cu 50 de lei pe zi. Aici sunt la mare căutare și hamsiile și preparatele din pește, dar cei mai câștigați sunt turiștii care au ales all inclusive sau au masa inclusă în pachetul de servicii.

Din păcate, există o mare discrepanță între sumele cheltuite pe distracție în Mamaia, față de sudul litoralului. În cluburile din nordul litoralului sunt turiști care plătesc și câteva mii de euro pe o seară în club, pe când în sud sunt foarte mulți care nu alocă niciun leu pentru distracție. Pentru aceștia, cea mai importantă cheltuială este cu mâncarea„, a afirmat Dragoș Răducan.

Pe litoralul românesc ajung în fiecare an în jur de 1,9-2 milioane de turiști, dintre care doar 1-2% sunt străini.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302