PATRES: Programul ElectricUp, în loc să sprijine, dezavantajează tocmai sectorul HORECA și IMM-urile cu un consum de energie mic spre mediu

PATRES: Programul ElectricUp, în loc să sprijine, dezavantajează tocmai sectorul HORECA și IMM-urile cu un consum de energie mic spre mediu
person Horeca
access_time_filled

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES atrage atenția într-un comunicat de presă că ghidul de finanțare al Proiectului Electric Up dezavantajează sectorul HORECA și IMM-urile cu un consum de energie mic spre mediu și face un apel public la Ministrul Energiei să ia în considerare observațiile și recomandările PATRES pentru ca programul să-și atingă scopul pentru care a fost creat.

Interesul pentru două dintre programele naționale Casa Verde Fotovoltaice și ElectricUp este, evident, unul foarte mare din partea românilor care își doresc să devină prosumatori, respectiv a IMM-urilor și operatorilor din domeniul HORECA pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică. Dacă primul program este nefuncțional “grație” gestionării deficitare a AFM, cel de-al doilea program – în loc să sprijine – dezavantajează tocmai sectorul HORECA și IMM-urile cu un consum de energie mic spre mediu. Nu putem, așadar, să nu semnalăm că se fac greșeli, care vor conduce la disfuncționalități!”, atrag atenția reprezentanții PATRES într-un comunicat.

electricupdisfunctionalitati

în ce privește proiectul ElectricUp, PATRES își exprimă speranța că, urmare a observațiilor și recomandărilor transmise în cadrul procesului de consultare publică, Ghidul de finanțare să fie modificat astfel încât să se adreseze entităților economice pentru care a fost creat și programul să poate fi implementat cu succes până în anul 2027.

Nu putem să nu remarcăm că se fac aceleași greșeli întâlnite în programul gestionat de AFM. Am trimis un document cu peste 25 de pagini de observații și recomandări la proiectul ghidului de finanțare „ElectricUp” pentru întreprinderi mici și mijlocii și domeniul HORECA, cu scopul de a clarifica anumite aspecte practice, dar și tehnice, care nu au fost luate în considerare”,  spune președintele PATRES.

PATRES prezintă și o situație care dezavantajează în mod special sectorul HORECA, tocmai sectorul cel mai afectat de criza COVID-19, dar și IMM-urile cu consum mic spre mediu.

Ghidul de finanțare prevede obținerea punctajului maxim, respectiv 45 de puncte în cazul în care consumul beneficiarului pentru 12 luni este de 6 ori mai mare față de producția anuală a centralei fotovoltaice. Păstrarea acestui parametru în forma propusă va duce la subdimensionarea masivă a instalațiilor, și la instalarea lor doar în unități mari consumatoare de energie. în plus, nu este corectă o raportare la consumul total, respectiv consumul de noapte în cazul unor centrale fotovoltaice care prin definiție produc doar ziua. Mai mult decât atât, ghidul bonifică cu 5 puncte instalarea de baterii, care în cazul unui raport de 6 la 1 consum versus producție devin total inutile. Beneficiarii programului ElectricUp vor prefera să achiziționeze unitățile de stocare pentru a obține punctaj mai mare, dar ele nu vor ajunge să fie folosite, ceea ce va reprezenta o risipă a resursei publice.

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES face un apel public la Miniștrii Mediului și Energiei, care să se asigure de buna funcționare a celor două programe naționale. Solicităm intervenția Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, să dispună măsuri urgente ca Administrația Fondului pentru Mediu să deblocheze cât mai repede programul Casa Verde Fotovoltaice și să reconsidere miile de dosare respinse pe motive care nu sunt rezonabile și imputabile cetățenilor care au dorit să devină prosumatori, dar care au fost excluși din acest program. Ne adresăm, totodată, Domnului Virgil POPESCU, Ministrul Energiei, cu rugămintea de a lua în considerare observațiile și recomandările noastre pentru ca programul ElectricUp să-și atingă scopul pentru care a fost creat”, se arată în încheierea comunicatului.

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România are în componență 109 de membri – producători de energie din surse regenerabile cu putere instalată totală de aproximativ 1800 MW, ce reprezintă investiții în sectorul energetic din România de circa 2,7 miliarde de Euro.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302