Performanţă slabă pentru industria ospitalităţii din Grecia şi în T2

Performanţă slabă pentru industria ospitalităţii din Grecia şi în T2
person Horeca
access_time_filled

Industria ospitalității din Grecia a continuat declinul și în al doilea trimestru al acestui an potrivit raportului „Greek Hospitality Industry Performance 2012” iar hotelierii din Grecia sunt pesimiști și în ceea ce privește trimestrul III și estimează o scădere semnificativă a gradului de ocupare și a tarifelor la nivelul întregului an, comparativ cu anul trecut.
Potrivit raportului, numărul sosirilor turistice internaționale pe principalele aeroporturi din Grecia a scăzut în primele 6 luni ale acestui an cu 4,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cea mai accentuată scădere înregistrându-se în capitala țării, Atena, -15,1%. În Thessaloniki însă numărul sosirilor turistice a crescut cu 7% în primele 6 luni ale acestui an.

naxos

Ca urmare, venitul mediu pe cameră disponibilă (RevPAR) în sectorul hotelier din Atena a scăzut semnificativ în al doilea trimestru, cu 29,4%, în timp ce în Thessaloniki RevPAR-ul a crescut cu 16,6%. În ceea ce privește resorturile hoteliere din Grecia acestea nu au înregistrat rezultate pozitive nici în al doilea trimestru al anului, venitul mediu pe cameră disponibilă scăzând în acest caz cu 4,1%, comparativ cu același trimestru al anului trecut.
Incertitudinile majore care planau în perioada electorală prelungită și negocierile cu țările creditoare, al căror rezultat încă nu se cunoaște, sunt principalele motive pentru înrăutățirea perspectivelor economice ale țării. Potrivit IOBE (Foundation for Economic and Industrial Research) economia se va contracta cu încă 6,9% în acest an, ducând deficitul bugetar la 9% din PIB, în timp ce șomajul este așteptat să crească în Grecia la 23,6%.

topgrecia

Datele de la Banca Greciei relevă următoarele: cheltuielile de călătorie ale non-rezidenților în Grecia au scăzut cu 12,5% în primele 5 luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar sosirile turiștilor non-rezidenți în Grecia au scăzut semnificativ în această perioadă. Veniturile din turismul elen în perioada ianuarie-mai 2012 au fost cu 211 milioane euro mai mici comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, în perioada ianuarie – mai 2012 Grecia a primit cu 366.600 mai puțin turiști, numărul acestora ajungând la sfârșitul lunii mai la 2.784.000 milioane.

Cu toate acestea, aproape cu 10% mai mulți britanici au călătorit în Grecia în primele 5 luni ale acestui an, însă au cheltuit mai puțin ca în alți ani. Numărul germanilor care au călătorit în Grecia a scăzut însă cu aproape 10% la fel și numărul rușilor care au călătorit în Grecia, care a scăzut cu peste 21%.

Estimări pentru restul anului
Imediat după alegerile din iunie și formarea noului Guvern, numărul rezervărilor a crescut semnificativ. Cu toate acestea hotelierii din Grecia sunt pesimiști în ceea ce privește al treilea trimestru din acest an. Hotelierii se așteaptă să termine anul 2012 cu  o scădere semnificativă a gradului de ocupare și a tarifelor.

Raportul „Greek Hospitality Industry Performance – Q2 2012” a fost realizat de compania GBR Consulting.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302