VIN sarbatorile si vinurile recomandate de F.S.R.
VIN sarbatorile si vinurile recomandate de F.S.R.
VIN sarbatorile, VINe Revelionul si daca tot VIN, nu se poate fara VIN! Daca ar fi dupa noi, incepand cu 1 decembrie, (ca tot este sarbatoare nationala), pana la Sf. Vasile am recomanda sa se bea numai sampanie. Am spus sampanie, asa pe romaneste, desi poate fi Champagne, Cava, Sekt, Asti… vinuri spumante. Exista o ratiune in spatele bulelor (de dioxid de carbon) ce danseaza in flutele de sampanie. Vinul, in care ele se joaca, se asociaza cu veselia, cu bucuria sarbatorilor si mai ales este companionul perfect ce ne poate insoti de la aperitiv pana la desert.
Varietatea preparatelor culinare in aceasta perioada a anului este foarte bogata si vinul spumant face fata tuturor provocarilor. Dar pentru ca tot vorbim de varietate, haideti sa lasam spumantele, am tot povestit despre ele. Sa ne gandim la marile vinuri albe sau rosii, turnate in cristalurile sarbatoresti si degustate la umbra calduroasa a flacarilor din semineu.
Cand vine iarna, mesele de sarbatori sunt un adevarat desfrau culinar. Se fac atatea bucate de parca nu s-a mancat nimic tot anul. Craciunul ne aduce, dupa postul indelungat, sarmale mai mari sau mai micute, in foi de varza sau infasurate-n foi de vita. Ne mai pune pe masa domnia sa Craciunul, piftii gustoase de purcel sau de curcan indopat in ajun, carnuri felurite, proaspete sau date la fum, carnati cu umpluturi usor condimentate sau iuti de-ti vine sa golesti damigenele pline de vin rubiniu. Nu trebuie uitati caltabosii, lebarul sau tobele cele burtoase, prietene cu un vin rosu nu prea varstnic, un adolescent de vreo doi ani. Ar merge si ceva costita afumata pusa pe pat de varza calita, langa o tigaie unde sfaraie „pomana porculuiâ€, privite intrebator de-o mamaliga mare si galbena ca o luna plina.
Aici e lucru cu dichis, trebuie umblat la vinurile ale’ batrane, Caberneturi ce-ti strang putin gingiile, ori un Merlot uitat de vreme, ce se rostogoleste-n gura, amintindu-ne de poamele toamnei. Sidaca gospodarul ori gospodina vrea sa-si uimeasca oaspetii si face oarece rulada de purcel cu ciuperci, totul pus la tava in cuptor, invelit in mirodeni si stropit din cand in cand cu vin, atunci trebuie s-o invitam la masa si pe domnia ei Feteasca Neagra cu roba ei violacee si arome de prune uscate… Siuite asa, ne tot ospatam pana ne prinde Revelionul. Sio luam de la capat, putin mai fandositi de parca nu noi ne-ndopam cu caltabosi zilele trecute.
Dupa ceva mezeluri fine, incercam timid o salata de boeuf, la care potrivim un sfant amestec sec de Cotnari din Tamaioasa Romaneasca, Francusa si Feteasca alba, ca vorba ‘ceea: „cei-i bun e din trei facutâ€. Sicum traditia cere si peste la An Nou, ne conformam si mergem curajos inainte cu Cotnariul, ori dibuim prin pivnita vreun roze uitat de asta vara, asa ca sa mai schimbam putin gusturile. Dar bate orologiul de an nou si spumantele incep sa pocneasca nervoase, vrand parca sa-acopere bubuiturile de artificii. E numai bine, ne curatam putin papilele cu piscatoarea bautura, pentru ca trebuie s-o luam de la capat. Vin piesele grele din pasari fezandate, ce vor un gingas Pinot Noir. Mai sunt si carnurile invelite-n sosuri, ca asta-i datina la noi, sa tina ospatul pana dimineata si sa fie stropit cu nobil vin, fie din stramosestile potgorii, ori vreun Shiraz adus de peste mari si tari.
Dar vai ne-a prins dimineata in cantec de romante si-n pupaturi de Perinita. Mai ca-ti vine sa te primenesti cu o Cramposie si sa o iei de la capat, ca ne bate la usa Sf. Vasile. La zile de sfinti, vin oaspetii nepoftiti, caci stiu ei ca se mai gaseste cate ceva de-ale gurii, cu toate ca s-au jurat ca nu vor incerca decat o placinta cu branza si stafide sau ceva tort, stropite cu putina Grasa de Cotnari. Asa sa fie, zici, in timp ce pui pe masa un „mizilic†de inceput si-o butelie de Feteasca Alba, ce miroase a ger si-a vara deodata… Ca asa-i la sarbatoare. La Multi Ani!
Vinurile recomandate de Federatia Somelierilor din Romania pentru sarbatorile de iarna
Federatia Somelierilor din Romania a intocmit, pentru Craciun si Anul Nou, lista vinurilor romanesti pe care le recomanda pasionatilor de vin si operatorilor din industria ospitalitatii. Vinurile recomandate sunt asociate preparatelor culinare pregatite in perioada sarbatorilor de iarna.
1. SERVE, Cuv©e Charlotte 2007
2. Crama Basilescu, Ancestral Feteasca Neagra 2008
3. Davino, Flamboyant 2007
4. Cramele Halewood, Feteasca Neagra Hyperion 2008
5. Vinarte, Cabernet Sauvignon Soare 2007
6. Cramele RecaÈ┢, Cuv©e Ã…”berland 2006
7. Crama Oprisor, Smerenie 2009
8. Domeniile Sahateni, Pinot Noir Anima 2008
9. Rotenberg, Merlot 2007
10. Agricola Åžtirbey, Negru de Dragasani Prince Åžtirbey 2008