Primul Festivalul Gastronomic din Transilvania, la Boroș, în județul Harghita

Primul Festivalul Gastronomic din Transilvania, la Boroș, în județul Harghita
person Horeca
access_time_filled

Bucătari, antreprenori din industria HoReCa, producători locali și pasionați de preparate și gusturi tradiționale se reunesc între 7 și 9 octombrie în județul Harghita pentru un eveniment menit să pună bucătăria Transilvaniei pe harta gastronomică internațională.

Festivalul „Taste of Transylvania” (https://gastrotransylvania.ro/) și-a propus să înceapă un nou capitol în cultura culinară transilvăneană, să contribuie la redescoperirea tradițiilor din bucătăria de odinioară, dar și să promoveze gusturile, aromele și preparatele care deosebesc Transilvania de alte regiuni ale țării. Nu în ultimul rând, evenimentul va atrage în zona Harghitei turiști interesați de gastronomie și de experiențe culinare cu totul și cu totul inedite și va contribui la dezvoltarea acestui județ recunoscut atât pentru natura și peisajele unice în România, cât și pentru preparatele secuiești absolut delicioase.

Festivalul se va desfășura în satul de vacanță Boroș din Harghita, unde turiștii și participanții dispun și de opțiuni de cazare. Boroș este alcătuit din 14 case tradiționale restaurate, care oferă cazare, spațiu pentru eveniment și o experiență unică pentru toți participanții. Aici se află și o șură pregătită pentru evenimente, o terasă acoperită, o moară de apă și o capelă deosebită, satul fiind alegerea ideală pentru celebrarea tradițiilor gastronomice din Transilvania.

Gastronomia – șansa de afirmare turistică a Transilvaniei

Evenimentul este organizat cu sprijinul Fundației Pro Economica și vine în completarea eforturilor făcute de asociație pentru a pune în legătura micii producători din zona Transilvaniei cu operatorii hotelieri și pentru a dezvolta conceptul “from farm to table” și în România.

Avem nevoie de cât mai multe punți construite între producători, operatorii turistici și consumatori, care să întregească astfel întregul concept “de la fermă la furculiță” și evenimente precum Festivalul Gastronomic „Gusturile Transilvaniei” nu fac decât să obișnuiască turiștii români și pe cei străini cu bogăția gastronomică a României” a spus Monika Kozma, Director Executiv Fundația Pro Economica.

De la ce a pornit ideea Festivalului Gastronomic „Taste of Transylvania”

Considerat a fi un proiect comun care aduce laolaltă bucătari, antreprenori și producători din regiune, Festivalul Gastronomic „Taste of Transylvania” are la bază trei repere importante.

În primul rând, acesta reprezintă punctul de întâlnire a cinci etnii din zona Transilvaniei: maghiari, români, sași, armeni și evrei care trăiesc aici de mai multe decenii și care și-au adus contribuția proprie la o gastronomie diversă și complexă, astfel că, în prezent, bucătăria transilvăneană are o identitate bine definită.

În al doilea rând, conceptul festivalului își găsește inspirația și în cartea lui Kövi Pál, un imigrant maghiar, fostul proprietar și director a faimosului restaurant Four Seasons din New York și un actor principal pe scena gastronomică din această metropolă timp de aproape patru decenii. Volumul lui – „Ospăț transilvan – istorie, gastronomie, legende și tradiții din cea mai remarcabilă regiune din Europa Centrală” (1985) – este o referință culinară de valoare pentru cei care încearcă să creeze o punte de legătură între istorie și modernitate, între practicile vechi și metodele noi.

Nu în ultimul rând, programul Festivalului Gastronomic „Taste of Transylvania” va include tradiții, demonstrații ale unor abilități specifice regiunii, dar și prezența producătorilor locali și a produselor realizate de ei. Astfel, cei prezenți vor descoperi, printre altele, arta preparatelor fermentate (de exemplu, ciorba armeno-transilvăneană iconică, Angadjabur, e bazată pe un amestec de lapte și verdețuri fermentate), diferite plante sălbatice, metode speciale de preparare a pâinii, dar și secretele gătitului pe foc deschis.

Invitați speciali la Festivalul Gastronomic „Taste of Transylvania”

Pe lângă programul de activități gastronomice, festivalul va avea și o serie de invitați speciali din Ungaria și din România, profesioniști din industrie, cum ar fi Chef Andrei Chelaru, Chef Mihai Toader sau Chef Alex Petricean, dar și András Jókuti, Zsófi Mautner, Lajos Bíró, Szabolcs Szabadfi, Dávid Pallag sau Szilárd Tóth, premiat recent cu o stea Michelin, din Ungaria.

Despre Fundația Pro Economica Alapítvány
Fundația Pro Economica Alapítvány este o organizație care are ca obiectiv principal îmbunătăţirea nivelului de trai al familiilor din România, dezvoltarea condiţiilor de viaţă economică, socială, culturală şi religioasă, bazată pe cercetări ştiinţifice şi tehnice. Scopul programelor demarate de către Fundație este de a crea un climat economic prielnic dezvoltării afacerilor locale, prin păstrarea tradițiilor și valorilor din regiune.

Plum dumplings with brown suggar on the wooden table

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302