Analiză: Sute de agenții de turism și turoperatori și-au închis porțile în ultimii 5 ani

Analiză: Sute de agenții de turism și turoperatori și-au închis porțile în ultimii 5 ani
person Horeca
access_time_filled

agentiiturisminchidereSezonul estival 2018 se anunță a fi cel mai bun din ultimii ani, însă dincolo de numărul mare de turiști, de aglomerația de pe litoral, de creșterea calității serviciilor hoteliere, turismul românesc înfruntă o serie de provocări.

Câteva sute de agentii și turoperatori și-au închis porțile în ultimii cinci ani, iar turiștii se pot trezi și în acest an fără bani și vacanțe, pentru că varianta înființării unui fond special pentru astfel de situații a rămas doar la nivel de propunere, arată o analiză realizată de KeysFin.

408 agenții de turism și turoperatori și-au închis porțile în 2016 si 2017, potrivit analizei, iar cazul recent al firmei Terra Tourism e un prim semnal de alarmă în 2018.

,,Cele mai multe companii care și-au închis porțile prezentau o vulnerabilitate financiară ridicată. în cele mai multe cazuri, planurile de business nu au ținut cont de realitățile pieței, de dinamica încasărilor și obligațiile de plată.  Astfel că, supraestimându-și business-ul, mulți au intrat în blocaj financiar”, au explicat analiștii de la KeysFin.

,,Sezonalitatea joacă un rol semnificativ în dinamica financiară a agențiilor. Cum multe dintre ele nu beneficiază de resursele financiare care să le permită să reziste provocărilor economice, creditarea, de exemplu, fiind încă la un nivel extrem de redus în acest sector, cele mai multe reușesc cu greu să reziste concurenței acerbe făcute de marii jucători din piață”, au mai spus aceștia.

La nivel de ansamblu, turismul românesc este pe un trend pozitiv. Profitabilitatea sectorului este estimată să ajungă în acest an la peste 200 milioane de lei, un nivel dublu față de acum șapte ani.” spun analiștii de la KeysFin.

Unele dintre cheltuieli au evoluat semnificativ, cum sunt cheltuielile cu personalul care au crescut cu aproximativ 50% în ultimii cinci ani, însă această creștere s-a reflectat pozitiv în rezultatul net – acesta a avansat de la 21.3 milioane lei în 2012 la 163,2 milioane lei, valoarea estimată pentru 2017.

Analiza KeysFin arată că cea mai profitabilă firmă a fost Charter Broker SRL, care a raportat un profit net de 6,38 milioane de lei, urmată de Business Travel Turism SRL (5,68 mil. lei), Happy Tour SRL (5,61 mil. lei), Touring EuropaBus Romania SRL (4,87 mil. lei) și Prestige Tours International SRL (4,59 mil. lei). în top 10 cele mai profitabile firme din turism s-au mai clasat Travel Time D&R SRL, Christian 76 Tour SRL, Creative Eye SRL, Masiro Travel SRL și Paralela 45 Turism SRL.

PAȘI PENTRU VACANTE MAI SIGURE?

în urma falimentelor agențiilor de turism din ultimii ani, Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a inițiat un proiect de act normativ prin care propunea înființarea unui Fond Național de Garantare a Pachetelor de Servicii Turistice. Acesta ar fi urmat să acopere sumele necesare pentru despăgubirea turiștilor în cazul în care agențiile de turism de la care au contractat servicii ajung în imposibilitatea de a-și onora serviciile, în urma insolvenței sau a falimentului.

Inițiativa nu s-a concretizat însă, cel puțin până în prezent, dupa cum nu s-a transpus în legislația națională nici Directiva Europeană 2302/2015, care garantează pachetele de servicii turistice achiziționate de persoanele fizice, obligatorie începând cu data de 1 iulie 2018 în toate statele UE.

PERSPECTIVE PENTRU TURISMUL ROMâNESC

Lărgind perspectiva, atât din punct de vedere geografic, cât și a definiției sectorului, obținem o imagine mai clară a impactului turismului asupra economiei. World Travel & Tourism Council (WTTC) măsoară anual acest impact în 185 de țări, analizând atât agențiile de turism și turoperatorii, cât și hotelurile, liniile aeriene, aeroporturile, serviciile de agreement și recreere din turism.

Astfel, raportul din 2018 al acestei organizații plasează România pe locul 66 în lume din punctul de vedere al valorii contribuției directe absolute a turismului la PIB (3 mld. USD), la mare distanță față de media Uniunii Europene (23.8 mld. USD) sau media globală (21.5 mld. USD).

Privind însă acest indicator din punctul de vedere al ponderii sale în PIB (1.4%), diferențele se atenuează semnificativ atingând aproape jumătate din media Uniunii Europene (3.9%), respectiv media globală (3.1%).

Deși creșterea reală estimată pentru 2018 a contribuției directe a turismului la PIB este de 4.6%, perspectivele pe termen lung (2018-2028) sunt mai puțin optimiste, creșterea medie anuală prognozată pentru acest indicator fiind doar de 2.1% (față de media UE de 2.3% și media globală de 3.8%), plasând astfel Romania pe locul 178 în lume. în acest sens, sunt necesare măsuri de susținere și continuarea investițiilor în acest sector, se arată în analiza realizată de KeysFin.

Notă: Studiul KeysFin are la bază datele raportate oficial în 2016 de toate cele 3276 companii înregistrate la Ministerul Finanțelor cu următoarele coduri CAEN: 7911 – Activități ale agențiilor turistice și 7912 – Activități ale turoperatorilor. în plus, studiul include estimări ale specialiștilor KeysFin pentru principalii indicatori în 2017, datele oficiale nefiind încă în totalitate disponibile pentru acest an.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302