Consiliul Concurenței face verificări la agențiile de turism. Poziția ANAT

Consiliul Concurenței face verificări la agențiile de turism. Poziția ANAT
person Horeca
access_time_filled

controaleagentiiturismConsiliul Concurenței a declanșat prima investigație în urma unor informații primite printr-o sesizare anonimă înregistrată pe Platforma avertizorilor de concurență. Investigația are ca obiect o posibilă încălcare a regulilor de concurență pe piața comercializării produselor turistice și/sau pachetelor de servicii turistice prin agenții de turism.

Autoritatea de concurență suspectează agențiile de turism că își coordonează politicile comerciale în scopul impunerii unui nivel minim de preț de vânzare a produselor turistice și/sau pachetelor de servicii turistice și al menținerii unui status-quo pe piață, începând cu anul 2013.

în cadrul investigației, Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile și/sau puntele de lucru ale mai multor companii active pe piața serviciilor turistice.

Documentele ridicate în cadrul acestor inspecții se află în analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specifice investigației.

Inspecțiile inopinate reprezintă o etapă preliminară în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurențial. Efectuarea acestor inspecții nu reprezintă o antepronunțare a Consiliului Concurenței în ceea ce privește vinovăția companiilor investigate și nici în ceea ce privește rezultatul final al investigației declanșate.

Platforma avertizorilor de concurență reprezintă un instrument care asigură anonimatul persoanelor care doresc să comunice Consiliului Concurenței informații referitoare la activitățile de tip cartel ale unor companii.

Poziția ANAT:

Cu privire la comunicatul de presă al Consiliului Concurenței, Patronatul ANAT face următoarele precizări:

  • Patronatul ANAT, împreună cu membrii pe care-i reprezintă, își declară întreaga disponibilitate pentru a clarifica aspectele verificate de către Consiliul Concurenței și de a aduce lămuriri suplimentare cu privire la specificul activității agențiilor de turism turoperatoare și detailiste în România, Uniunea Europeană și în afara granițelor Uniunii Europene
  • în plus, față de aspectele analizate, ne preocupă și alte aspecte menite să ducă la instituirea în România a unei piețe a agențiilor de turism cu adevărat eficientă și concurențială, aptă să asigure consumatorilor servicii calitative într-o manieră durabilă.
  • De asemenea, în urma acestei verificări, ne dorim să identificăm împreună soluții de reducere a numărului de falimente de agenții de turism, acest aspect fiind în beneficiul consumatorilor de produse turistice din România, consumatori în sprijinul cărora acționează, în principal, și Consiliul Concurenței
  • în acest sens, sperăm ca în urma controlului, Patronatul ANAT să identifice, împreună cu Consiliul Concurenței și celelalte instituții responsabile ale statului, modelul optim de criterii necesare înființării și funcționării unei agenții de turism, precum și modelul necesar de asigurare integrală a banilor achitați de clienți pentru serviciile de călătorie comandate, pentru protejarea intereselor turiștilor consumatori, dar și pentru susținerea activității specifice a agențiilor de turism corect plătitoare de taxe și impozite în România
  • Asociația Națională a Agențiilor de Turism și membrii săi au acționat mereu în spiritul unui mediu puternic concurențial și nu au participat niciodată la înțelegeri anticoncurențiale, verificarea demarată de către Consiliul Concurenței oferindu-ne posibilitatea de a dovedi acest lucru.

Sursă foto: www.zf.ro

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302