Cum a evoluat turismul european în primul semestru al acestui an?

Cum a evoluat turismul european în primul semestru al acestui an?
person Horeca
access_time_filled

Numărul nopților petrecute în structurile de cazare turistică din Uniunea Europeană a scăzut dramatic în primul semestru al acestui an, comparativ cu primul semestru al anului trecut, de la 1,2 miliarde în 2019 la mai puțin de 0.5 miliarde în 2020, ceea ce înseamnă o scădere de 60%, a anunțat Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene.

numarinnoptarituristiceUE2020

Toate statele membre UE au înregistrat scăderi semnificative. Totuși, în timp ce în Grecia și Croația scăderea a fost de peste 70%, în Austria, Finlanda, Èšările de Jos și Germania scăderea a fost mai mică de 50%.

în România, scăderea numărului de nopți petrecute în structurile de cazare turistică a fost de peste 60%. Deși se baza pe turismul domestic, România are, potrivit datelor Eurostat, printre cele mai lente recuperări ale industriei turismului din Uniunea Europeană.

EvolutieturismUEprimulsemestru2020

EVOLUÈšIA îNNOPTĂRILOR îN PRIMELE 6 LUNI ALE ACESTUI AN

Uitându-ne la evoluțiile lunare, turismul european a înregistat tendințe pozitive în lunile ianuarie și februarie ale acestui an, cu creșteri de 4.6%, respectiv 5,9%. în luna martie, izbucnirea pandemiei, începutul lockdown-ului din majoritatea țărilor europene și restricțiile de călătorie au dus la o scădere bruscă a înnoptărilor în structurile de cazare turistică, de -59% comparativ cu luna anterioară (februarie 2020) și de -63% comparativ cu luna martie 2019. Declinul a continuat în aprilie (-84% comparativ cu luna anterioară și -95% comparativ cu aprilie 2019).

Cu toate acestea, în luna mai a început o redresare lentă (+168% comparativ cu luna anterioară), care a continuat în luna iunie (+244% comparativ cu luna mai). Cu toate acestea, lunile mai și iunie au rămas la niveluri extrem de scăzute comparativ cu aceleași luni ale anului trecut (-89% și, respectiv, – 71%).

statisticainnoptariUE2020

DATE POZITIVE PENTRU IULIE 2020

Pe lângă datele referitoare la primul semestru al acestui an, Eurostat a prezentat datele și pentru luna iulie a acestui an, date care confirmă continuarea trendului trendul crescător din lunile mai și iunie.

Potrivit Eurostat, în 7 țări din UE numărul înnoptărilor domestice înregistrate în luna iulie 2020 a depășit nivelurile din aceeași lună a anului trecut.

în iulie 2020, recuperarea a continuat într-un ritm și mai rapid, ajungând la mai mult de jumătate din nivelurile înregistrate în iulie 2019 (…) Acest trend pozitiv a fost observat în toate statele membre UE unde sunt disponibile date”, se arată în analiza Eurostat.

Datele disponibile arată însă că recuperarea a fost mai lentă în ceea ce privește hotelurile și stabilimentele similare și mai puternică în cazul campingurilor sau caselor de vacanță.

TURISMUL DOMESTIC SE RECUPEREAZĂ MAI RAPID DECâT TURISMUL INTERNAÈšIONAL

începând cu luna iunie, majoritatea tărilor din UE au început să mai relaxeze din restricțiile de călătorie impuse după izbucnirea pandemiei. Totuși, au rămas în vigoare multe tipuri de restricții impuse de COVID-19, care au favorizat turismul domestic în detrimentul celui internațional.

Datele arată că nopțile petrecute de rezidenți s-au recuperat mai rapid și tind să atingă nivelurile anului precedent, cu doar 22% mai puține nopți petrecute în iulie 2020 comparativ cu iulie 2019.

în iulie 2020, rezidenții din Cehia, Danemarca, Estonia, Malta, Èšările de Jos, Austria și Slovenia au petrecut mai multe nopți în structurile de cazare turistică din țara lor decât în aceeași lună a anului anterior.

Totuși, în primele 7 luni ale acestui an, rezidenții din Grecia, Spania și România au petrecut în structurile de cazare turistică din țara lor mai puțin de jumătate din nopțile pe care le-au petrecut în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Eurostat.

Pe de altă parte, nopțile petrecute de non-rezidenți se recuperează într-un ritm mult mai lent, vorbim de 64% mai puține nopți petrecute în iulie 2020 comparativ cu iulie 2019.

Acest trend este reflectat în datele naționale. Pentru primele luni ale acestui an, toate statele membre unde sunt disponibile date au raportat scăderi mai mari ale numărului de nopți petrecute de non-rezidenți comparativ cu cele petrecute de rezidenți.

Cele mai mari scăderi în ceea ce privește numărul de nopți petrecute de non-rezidenți au fost raportate de Grecia (-90%), România și Italia (ambele -76%).

statisticaUEturism2020

Potrivit datelor Eurostat, turismul în interiorul UE a început totuși să se recupereze mai rapid decât turismul în afara UE, iar turismul între țările vecine chiar și mai rapid, spre nivelurile de anul trecut.

Articol scris de Diana Sbârcea în ediția 100 a revistei Horeca România.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302