În pragul colapsului, industria Balneo și SPA cere ridicarea restricțiilor și amenință cu proteste în caz contrar

În pragul colapsului, industria Balneo și SPA cere ridicarea restricțiilor și amenință cu proteste în caz contrar
person Horeca
access_time_filled

Reprezentanții industriei Balneo și SPA solicită ridicarea restricțiilor impuse de autorități în contextul pandemiei de Coronavirus și subliniază că hotelurile din stațiunile balneare rămân paralizate din cauza facilităților închise încă din luna martie. în momentul de față, industria se pregătește să închidă porțile stațiunilor și să trimită acasă mai mult de 50% din specialiștii din domeniu, dacă măsurile de redeschidere nu vor fi adoptate foarte curând, atrag atenția reprezentanții industriei.

în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi, specialiști medicali, antreprenori și investitori au sublinitat necesitatea de repornire completă, arătând că industria este pregătită să deschidă cu măsuri de siguranță și cu rigorile necesare, fiind deja o industrie ce lucrează cu rigori de igienă specifice unui centru medical și care poate acum să vină în susținerea întăririi imunității în aceste momente importante.

laculursu

Este un moment foarte greu pentru antreprenorii și investitorii din întreaga țară. Trebuie înțeles urgent că până la sfârșitul anului riscăm să nu mai avem această industrie în România. Investițiile sunt blocate iar previziunile sunt absolut dramatice. Nu putem crede că suntem în postura de a cere dreptul să lucrăm, după ce am ridicat din praf și cenușă această industrie. Nu vrem să ne vedem colegii și familiile lor fără locuri de muncă și nici orașele balneare fără singura lor sursă de venit. Suntem pregătiți să demarăm mișcări de protest dacă nu se vor lua măsuri urgente”, a declarat, în cadrul conferinței, Nicu Rădulescu, Președintele OPTBR.

în timpul așteptării unei reacții din partea autorităților și un răspuns la apelurile făcute către stat, România pierde aproximativ 1 milion de euro pe zi generate de zona balneo și SPA, subliniază reprezentanții industriei.

în 2019, peste 2,27 milioane de turiști au cheltuit peste 367,5 milioane de euro în stațiunile balneare din România. în 2020, din martie, odată cu instaurarea stării de urgență cauzată de pandemia de COVID -10, totul s-a oprit. Astăzi, după 6 luni, România continuă să fie singură țară din Europa ale cărei restricții aferente industriei balneare și spa nu au fost ridicate în totalitate, mai subliniază reprezentanții industriei.

în 2020, numărul turiștilor care și-au făcut totuși curaj să vină la Tușnad, Vatra Dornei, Băile Govora, Sovata, Băile Herculane, Calimanești, Techirighiol, a fost mai mic cu 60% decât anul trecut. în aceste condiții, stațiunile balneare, cei peste 25.000 de angajați din balneologie și SPA, dar și peste 60% din companiile cu profil balneo și spa vor intra în faliment până la finalul anului 2020.

în piața spa, în 2019 au fost peste 1,21 milioane de clienți, dintre care peste 1 milion au optat pentru relaxare la saune si piscine si 217.000 pentru tratamente spa de relaxare și prevenție, conform datelor centralizate de despreSpa.ro.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302