Final de proiect – “Tehnici ecologice pentru agroturismul din România”

Final de proiect – “Tehnici ecologice pentru agroturismul din România”
person Horeca
access_time_filled

ecologieProiectul “Tehnici ecologice pentru agroturismul din România”, în cadrul căruia au fost inaugurate în octombrie 2015, două stații de epurare biologice (cu pat de stuf), a ajuns la final.

Proiectul a fost implementat de către organizația Openfieds (fostă Heifer Project pentru România) la două pensiuni din localitățile Vadu Izei și Mara (județul Maramureș) și a fost realizat cu fonduri Norway Grants alocate de către Guvernul Norvegiei prin Innovation Norway.

Proiectul, unic în România, are la bază sistemul norvegian de management a apelor reziduale care folosește filtre cu pat de stuf și a fost dezvoltat cu sprijinul NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Researh). Valoarea fondurilor alocate se ridică la 183.000 euro.

“Tehnici ecologice pentru agroturismul din România” a vizat construirea a două stații de epurare cu pat de stuf, premieră pentru agroturismul din România. Scopul construirii lor îl reprezintă epurarea apelor uzate utilizând tratarea biologică a apelor reziduale cu filtre biologice vegetale pentru pensiunile agroturistice și gospodăriile din localitățile Mara și Vadu Izei.

Beneficiarii proiectului sunt pensiunea Pintea Haiducu din localitatea Mara și Casa Borlean din Vadu Izei. Stațiile au fost proiectate să deservească un număr de 30 de persoane și, pe lângă cele două pensiuni, ele vor asigura epurarea apei uzate și de la viitoarele căsuțe din lemn ce se vor construi lângă pensiunea Pintea Haiducu precum și de la alte trei gospodării aflate în vecinătatea pensiunii Casa Borlean.

Volumul maxim de ape uzate zilnic este estimat la de 4,68 mc per locație. Aceste cifre corespund volumului de ape uzate generat de 5 sau 6 gospodării, respectiv 30 de persoane pe zi sau 5 mc/zi, în conformitate cu standardele norvegiene.

Sistemul de management al apelor reziduale din România este o componentă a protecției mediului căreia îi trebuie acordată o atenție specială. Dacă zonele urbane mai beneficiază de stații de tratare a apelor uzate, zonele rurale se caracterizează prin protecția insuficientă a resurselor de apă. Un procent foarte mic al populaței rurale este conectat la sistemele de canalizare și epurare a apelor uzate menajere. Punerea în aplicare a unor astfel de sisteme va preveni contaminarea pânzei freatice și poate duce la utilizarea mai eficientă a gunoiului ca îngrășământ. – a declarat Dr. Ovidiu Spînu, Director Fundația OPENFIELDS.

Volumul apelor reziduale evacuate în ultimii ani a fost de peste 4.000 milioane m3/ an, din care aproape 65% trebuie să fie tratate. Din volumul total de ape reziduale care trebuie purificate, aproximativ 21 % sunt suficient tratate, în timp ce restul de 79% al apelor reziduale în totalitate netratate sau insuficient tratate au fost evacuate în receptorii naturali. Acest lucru se datorează în principal lipsei facilităților de tratare sau insuficiența lor din întreaga țară.

Sistemul norvegian de management a apelor reziduale folosind filtre cu pat de stuf este, momentan, unic în România. Pe termen scurt se va realiza îmbunătățirea sistemului de management al apelor reziduale și gestionarea deșeurilor domestice în zona țintă iar pe termen lung se va urmări îmbunătățirea sistemului de management al apelor reziduale și gestionarea deșeurilor domestice în alte zone turistice rurale din România, a adăugat Dr. Ovidiu Spînu.

Unul dintre cele mai eficiente sisteme de tratare naturală pentru îndepărtarea materiilor organice, a nutrienților și a bacteriilor și altor agenți patogeni îl reprezintă paturile de filtrare/cu zone umede. Eficiența acestor sisteme în îndepărtarea principalilor poluanți este relativ ridicată, 90% CBO, >50% N, >90% P și >99% bacterii. în Norvegia, sistemele cu flux orizontal de ape uzate sub suprafața patului sunt utilizate în mod obișnuit, astfel că zonele umede sunt clasificate în Norvegia ca zone umede construite cu flux subteran orizontal (HSFCW).
Despre OPENFIELDS

OPENFIELDS (fostă Heifer Project pentru România) are în componență o echipa cu experiență de peste 20 ani ani în domeniul proiectelor sociale. OPENFIELDS susține dezvoltarea comunităților prin dezvoltarea sustenabilă a fermelor, dezvoltarea de lanțuri valorice de la producție la marketing, asistarea grupurilor dezavantajate, protecția mediului și promovarea agroecologiei.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302