Organizațiile de turism reacționează la reintroducerea restricțiilor de călătorie

Organizațiile de turism reacționează la reintroducerea restricțiilor de călătorie
person Horeca
access_time_filled

Turism sarbatoriPrincipalele organizații de turism – Asociația Europeană a Agențiilor de Turism (ECTAA) – unde Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) este membru cu drepturi depline – împreună cu HOTREC (Asociația Hotelurilor, Restaurantelor, Barurilor și Cafenelelor și a unităților similare din Europa), ETOA (Asociația Comercială pentru un Turism mai Bun în Europa) și WTTC (Consiliul Mondial al Turismului și Călătoriilor) – reacționează la reintroducerea de către mai multe state membre ale Uniunii Europene a restricțiilor de călătorie pentru călătorii complet vaccinați, ca răspuns la noua variantă Omicron.

„Acest lucru a zdruncinat planurile miilor de turiști care speră să treacă granițele pentru a-și vedea prietenii și familia de sărbători și îi pune din nou în pericol financiar pe agenții și operatorii din turism. Modificarea restricțiilor de călătorie, într-un termen foarte scurt, slăbește încrederea în călătorii și subminează toate eforturile depuse până acum, inclusiv prin certificatul digital UE Covid, pentru a ridica restricțiile de circulație pentru persoanele vaccinate și recuperate”, se arată în comunicat.

Industria europeană a turismului îndeamnă guvernele să urmeze concluziile Consiliului European din 16 decembrie pentru a „continua eforturile coordonate pentru a răspunde evoluțiilor bazate pe cele mai bune dovezi științifice disponibile”. Noile îndrumări ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), publicate de curând, indică faptul că varianta Omicron este acum prezentă în toată Europa, iar infecțiile sunt cauzate în principal de transmisii comunitare, mai degrabă decât de cazuri legate de călătorii. ECDC recomandă consolidarea intervențiilor nefarmaceutice (NPI), cum ar fi evitarea adunărilor mari publice sau private, încurajarea folosirii măștilor de protecție, munca la distanță etc. Nu există nicio recomandare pentru reintroducerea restricțiilor de călătorie. Acest lucru este în conformitate cu evaluarea anterioară conform căreia restricțiile de călătorie sunt ineficiente în reducerea transmiterii virusului, a spitalizărilor sau a deceselor.

Vacanțele de Crăciun și de iarnă la schi reprezintă un sezon turistic important
Dumitru LucaConform datelor Eurostat 2018/19, 33,7% din toate nopțile petrecute în unitățile de cazare turistică din UE27 au fost în sezonul de iarnă (inclusiv din noiembrie până în aprilie). înnoptările în UE27 în iarna 2020-2021 au scăzut cu 71%, comparativ cu iarna 2018-2019. Aceasta este și o perioadă importantă pentru planificarea viitoarelor vacanțe de vară. Cu restricții de călătorie anunțate peste noapte, Europa va pierde din nou un sezon turistic important.

Inclusiv în cazul României, considerăm că anumite măsuri ale Guvernului privind revenirea turiștilor în țară sunt incoerente, adoptate peste noapte și, de ce nu, ilogice. Nu înțelegem de ce nu se mai păstrează lista-semafor și se face o departajare discriminatorie între țările UE și cele non UE. Pe de altă parte, nu înțelegem de ce turiștilor vaccinați care provin din țările verzi și galbene din afara UE li se mai impune efectuarea unui test PCR la destinația unde călătoresc. Carantinarea turiștilor, indiferent de categorie, ar putea fi evitată prin efectuarea de teste rapide antigen pe aeroport, la sosirea în țară, ori la maxim 24 de ore după sosire. Să nu uităm că România dorește să primească și turiști străini din țările non UE, iar în actualele condiții, este foarte dificil. Èšara noastră este acum una dintre cele mai verzi țări din Europa și da, trebuie să ne protejăm, însă considerăm că vaccinarea, respectiv, după caz, testarea sunt măsuri suficiente pentru readmiterea sau admiterea turiștilor în țară”, precizează Dumitru Luca, președintele ANAT.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302