Care este Capitala Culturală Europeană în 2012?

Care este Capitala Culturală Europeană în 2012?
person Horeca
access_time_filled

Uniunea Europeană a desemnat două orașe europene pentru titlul de „Capitala Culturală Europeană în 2012”, orașul Maribor din Slovenia și orașul Guimaraes din Portugalia, care vor deveni centrul atracției pentru turiștii din întreaga lume datorită numeroaselor evenimente cu profil cultural care vor fi organizate aici.

MARIOBORTitlul de Capitală Culturală Europeană este acordat unui oraș din UE pe o perioadă de un an în timpul căruia acesta organizează o serie de evenimente culturale cu o dimensiune puternic europeană și reprezintă un adevărat catalizator pentru turismul din regiune și pentru dezvoltarea socio-econonică a respectivului oraș. Sibiu este singurul oraș din România care a deținut acest titlu în anul 2007, iar în anul 2020 vine rândul unui alt oraș românesc pentru a fi Capitală Culturală Europeană, care nu a fost încă stabilit.
Revenind la capitalele culturale europene din 2012, acestea sunt 2 orașe renumite în țările lor. Maribor este al doilea oraș ca mărime din Slovenia. Aici sunt viile cele mai vechi din lume, care cresc de-a lungul râului Drava de mai mult de patru secole. Maribor este un centru cultural și universitar de prestigiu, cu operă, teatru, muzee și galerii de artă, în fiecare an gazda mai multor evenimente artistice și este o destinație turistică din ce în ce mai apreciată, mai ales în ultimii ani.
Orașul Guimaraes a fost prima capitală a Portugaliei și i se mai spune și „Locul de naștere al națiunii portugheze”, întrucât a fost orașul natal al primului rege al Portugaliei, Don Afonso Henrique, iar multe evenimente importante ce au condus la dobândirea independenței țării au avut loc aici.

gui

Guimaraes este un centru istoric care merită vizitat, cu multe monumente și clădiri și a fost declarat Sit de Patrimoniu Mondial de către UNESCO. Centrul istoric este extrem de bine conservat, străzile medievale sunt înguste, căptușite cu case vechi care au balcoane impresionante și sculpturi.
Anul acesta, capitalele culturale europene sunt orașele Turku din Finlanda și Tallin din Estonia. În 2013 alte două orașe europene vor obține titlul de Capitală Culturală Europeană, Marseille-Provence (Franța) și Kosice din Slovacia.
În 1985, fosta actriță Melina Mercouri, pe atunci Ministru al Culturii din Grecia și omologul său francez Jack Lang au venit cu ideea de a desemna anual o capitală a culturii, pentru a-i aduce pe europeni mai aproape, subliniind astfel bogăția și diversitatea culturilor europene. Atena a fost prima Capitală Culturală Europeană, în 1985. Mercouri susținea atunci că nu i se acordă culturii aceeași atenție care i se acordă politicii sau economiei.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302