Cel mai bun restaurant din lume, El Bulli se închide pe 30 iulie

Cel mai bun restaurant din lume, El Bulli se închide pe 30 iulie
person Horeca
access_time_filled

Cel mai bun restaurant din lume, El Bulli se închide definitiv pe 30 iulie 2011, după două decenii în care a reușit să împingă limitele gastronomiei moderne, sub bagheta celebrului bucătar chef Ferran Adria. Restaurantul de 3 stele Michelin situat în apropiere de Barcelona se va redeschide în 2014, însă sub o cu totul altă formă, ca o fundație non-profit axată pe studiul tehnicilor culinare prin care se obțin gusturi inedite.

fa

El Bulli a câștigat timp de 5 ani consecutiv titlul de „Cel mai bun restaurant din întreaga lume”, acordat anual de Restaurant Magazine. În ciuda popularității sale și a numeroaselor distincții cu care a fost premiat, dar și a cererii extrem de mari, restaurantul avea pierderi de jumătate de milion de euro, în fiecare an, după cum a declarat Ferran Adria.

e4Restaurantul era un adevărat laborator experimental care presupunea niște costuri uriașe; nu mai puțin de 40 de bucătari se ocupau de puținii norocoși care prindeau o rezervare la cel mai faimos restaurant din lume (doar 8000 de locuri erau disponibile anual în cele 6 luni de funcționare, iar oamenii așteptau chiar și 2 ani pentru a lua masa aici). Bucătarul catalan reușea totuși să substituie aceste pierderi prin consultanță, apariții personale și discursuri dar și punându-și numele pe diverse branduri celebre.
Atât partea financiară cât și consecințele negative asupra vieții sale de familie (ajunsese să muncească într-un ritm „în care era imposibil să mai continui”), au fost principalele motive care au accelerat această decizie, însă nu cele care au bullideterminat-o. Principala sa motivație este de a menține aprinsă flacăra creației și dorința permanentă de inovare. Acesta se va concentra în perioada următoare pe diverse proiecte menite să revoluționeze gastronomia modernă.
Tehnicile experimentale de gătit  ale lui Ferran Adria au devenit atât de renumite în rândul comunității de bucătari la nivel global astfel încât nenumărate încercări de a recrea magia El Bulli au fost făcute, majoritatea dezamăgind.
Viitoarea „El Bulli Foundation” va acorda, anual, de la 20 la 25 de burse care le vor permite maeștrilor bucătari să găteasca alături de cei care au facut parte din personalul restaurantului. „El Bulli nu se închide, ci se transformă, deoarece spiritul său va dăinui”, a spus Ferran Adria.
Ferran Adria este considerat de critici drept unul dintre cei mai creativi și inovatori bucătari ai lumii, iar prestigioasa revistă Gourmet l-a supranumit chiar „un Salvador Dali al gastronomiei”. Ultima masă de la El Bulli va fi servită pe 30 iulie și va fi oferită personalului și familiilor acestora.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302