Guvernul ia în calcul reducerea TVA la 9% pentru alimentaţia publică

Guvernul ia în calcul reducerea TVA la 9% pentru alimentaţia publică
person Horeca
access_time_filled

Ministrul Turismului, Elena Udrea a declarat că în Guvern se poartă discuții pentru reducerea TVA pentru alimentația din turism la 9%, de la 24% cât este în prezent.
Potrivit ministrului, Guvernul ia în calcul micșorarea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) în ceea ce privește alimentația în turism pentru a veni în sprijinul investitorilor.
masa„Există acum o discuție în Guvern pe care am avut-o ieri (24 august- n.r.), prin care încercăm să aducem TVA-ul la 9 la sută și în alimentația din turism. Astăzi TVA-ul în turism este 9 la sută însă numai pentru partea de cazare și mic dejun. Există o solicitare mai veche a industriei de turism ca și pentru restul alimentației din turism (TVA – n.r.) să fie 9 la sută. Dacă din calculele Ministerului Finanțelor reiese că putem suporta o astfel de micșorare a TVA-ului o vom face”, a declarat Elena Udrea citată de Mediafax.
Elena Udrea a afirmat că reducerea TVA la alimentația din turism ar încuraja investitorii privați să își facă pensiuni și să devină parteneri în proiecte turistice.
Și președintele Federației Industriei Hoteliere din România, Radu Enache a declarat la preluarea mandatului – că TVA-ul trebuie redus și la restaurante, așa cum este la unitățile de cazare, pentru a stimula indirect consumul.
Operatorii de restaurante din România ne-au declarat în repetate rânduri că această măsură absolut necesară pentru alimentația publică și că ar da o gură de oxigen investitorilor din acest sector.
taxesDirectorul celui mai mare hotel din Ploiești, după capacitatea de cazare, Carmen Tănăsescu ne-a declarat recent că o condiție esențială pentru ca turismul românesc să devină „motorul economiei naționale” este acordarea mai multor facilități pentru investitorii din turism. Referitor la TVA-ul perceput pentru alimentația publică, directorul hotelului Central din Ploiești ne-a dat exemplul Bulgariei, unde se percepe un TVA de 9%.
„Reducerea TVA ar fi un lucru îmbucurător și pentru clienții noștri, pentru că ar scădea prețurile și în acest fel ar putea să ia masa în oraș de mult mai multe ori decât până acum”, ne-a declarat și managerul restaurantului Mesogios din București.
Reamintim că TVA-ul pentru sectorul restaurației este considerabil mai mic în multe țări europene, în special în Franța, unde acesta a fost redus de la 19.6% la 5,5%, în vara anului 2009. Franța a fost de altfel prima țară din Uniunea Europeană care a adoptat această măsură după ce Consiliul Miniștrilor al UE a adoptat un amendament pe 5 mai 2009, prin care oferea posibilitatea tuturor statelor membre UE să aplice un TVA redus pentru serviciile de restaurant.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302