Hotelierii de pe litoral cer anularea obligativitatii de a deschide unitatile la 1 mai

Hotelierii de pe litoral cer anularea obligativitatii de a deschide unitatile la 1 mai
person Horeca
access_time_filled

Hotelierii cer anularea obligativitatii de a deschide unitatile la 1 mai

Reprezentantii touroperatorilor de pe litoral cer anularea prevederii legislative conform careia proprietarii de unitati de cazare turistica de pe litoral sunt obligati sa asigure functionarea acestora incepand cu 1 mai pana pe 30 septembrie, a fiecarui an. Acestia propun deschiderea esalonata a hotelurilor, pe statiuni. Hotelurile de pe litoral ar trebui deschise in etape, in functie de specificul fiecarei statiuni, si nu la 1 mai, cum prevede legea in prezent, potrivit unei solicitari adresate MDRT de catre Asociatia Litoral-Delta Dunarii, care considera ca situatia actuala provoaca prejudicii hotelierilor.

plaja-lucian-muntean

„Ne-am dori cu totii ca hotelurile sa fie deschise chiar din aprilie si sa inchida in octombrie sau, poate, deloc. Consideram, insa, ca masura prin care s-a stabilit ca toate statiunile de pe litoral sa fie deschise de la 1 mai creeaza mari prejudicii si pierderi detinatorilor de structuri de primire turistica”, a declarat Corina Martin, presedintele Asociatiei Litoral-Delta Dunarii si al ANAT.

Marea Neagra plina

Touroperatorii dau ca exemplu Costinestiul, o statiune pentru tineri care nu ar trebui deschisa la 1 mai, pentru ca elevii si studentii intra in vacanta abia in iunie. in schimb, majoritatea hotelierilor din Mamaia sunt de acord cu deschiderea statiunii la 1 mai, aceasta fiind singurul caz in care turoperatorii sunt de acord cu prevederile legii.

Potrivit HG 1267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licentelor si brevetelor de turism, publicata in Monitorul Oficial 866 din 23 decembrie 2010, operatorii economici proprietari si/sau administratori ai structurilor de primire turistice de pe litoral sunt obligati sa asigure functionarea acestora in perioada 1 mai-30 septembrie a fiecarui an.

Costinesti

„Cerem ca asociatiile patronale hoteliere, impreuna cu consiliile locale si Asociatia Litoral-Delta Dunarii, sa poata stabili graficul de deschidere a unitatilor de cazare, pe fiecare statiune. Astfel, asiguram si implicarea autoritatilor locale. De asemenea, consideram ca este necesara acordarea unor facilitati pentru cei care respecta aceasta reglementare, in special in extrasezon. Ne referim aici la reduceri de taxe, reducerea impozitului pe cladiri, a impozitului pe profit sau prin acordarea unor subventii”, a mai declarat Corina Martin.

Ca solutie pentru „estetizarea” statiunilor afectate, mai ales in sudul litoralului, de unitati de cazare care raman inchise pe toata perioada sezonului, asociatia propune impunerea obligativitatii intretinerii si amenajarii spatiilor adiacente structurilor de primire turistica, cu aplicarea de catre consiliile locale a unor sanctiuni corespunzatoare.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea s-a aratat insa, in mai multe ocazii „in ciuda riscului de a deveni nepopulara printre operatorii din turism”, un sustinator al obligativitatii pentru hotelierii de pe litoral de a-si deschide unitatile la data mentionata.

Sursa: Mediafax

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302