Hotelierii europeni se tem de modificarea TVA

Hotelierii europeni se tem de modificarea TVA
person Horeca
access_time_filled

Hotelierii europeni se tem de modificarea TVA

La sfârșitul anului trecut, în luna decembrie, Comisia Europeană a emis Documentul Verde cu privire la valoarea TVA-ului în viitor, lansând astfel o dezbatere publică asupra revizuirii taxei pe valoarea adăugată care se aplică în prezent.

change_vat

Până la 31 mai, hotelierii și alți operatori pot depune amendamente la documentul CE. La sfârșitul acestui an, CE va prezenta un raport al reformei sistemului TVA. Pe lângă evidențierea  dificultăților administrative ale aplicării TVA, Documentul Verde subliniază și posibilele soluții la problemele ridicate de industria hotelieră europeană, în privința modificării TVA-ului. Și anume: stabilirea unei singure rate a TVA pentru toate bunurile și serviciile, adoptată de 24 din cele 27 state membre UE pentru serviciile de cazare, unele state aplicând aceeași valoare a TVA și resturantelor, și eliminarea dispenselor TVA-ului pentru anumite servicii și restricții în deducerea cheltuielilor.
TVA-ul reprezintă 21,4% din veniturile naționale obținute din taxe ale statelor membre UE și pentru multe dintre ele aceasta este principala sursă de venit. O treime din consumul total al UE este supus scutirii de taxe și ratelor reduse. Ratele standard de TVA, care variază de la 15% la 25%, acoperă două treimi din consum. Numai Marea Britanie, Danemarca și Slovacia impun TVA standard pentru cazare de 20%, 25% și respectiv 19%, celelalte state aplică TVA redus.

VAT rise better
Comisia Europeană susține că aplicarea unei singure rate a taxei pe valoarea adăugată a toate bunurile și serviciile este soluția ideală pentru eficiența economică a taxei.

Potrivit hotelierilor, o singura rată a TVA fără alte reduceri poate conduce la creșterea prețurilor, având un impact negativ asupra performanței sectorului hotelier care este foarte important pentru economia europeană.
HOTREC, asociația hotelierilor, restaurantelor și cafenelelor din UE, ai cărei membri sunt 40 de asociații naționale din industria ospitalității din 24 de state, și-a exprimat îngrijorarea susținănd că „reducerea ratelor TVA-ului este crucial pentru industria ospitalității… aplicare, în viitor, a unei rate standard în loc de rate reduse, va determina o creștere rapidă a prețurilor în industria turismului”.

VAT-registration1

„Trebuie să menținem TVA-ul scăzut pentru că sectorul hotelier este cel mai bun angajator în Franța și foarte important pentru economie. Dacă avem TVA redus putem să economisim bani și să angajăm mai mulți oameni”, a declarat reprezentantul Sindicatului Național Francez al Hotelierilor, Restauratorilor și operatorilor de catering și cafenele.
„Guvernul german a învățat că TVA-ul are un impact relevant. Are impact asupra industriei ospitalității germane, turismului, locurilor de muncă și investițiilor”, susține Markus Luthe, CEO al German Hotel Association (IHA).  

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302