Noi reglementari privind clasificarea unitatilor de cazare

Noi reglementari privind clasificarea unitatilor de cazare
person Horeca
access_time_filled

Noi reglementari privind clasificarea unitatilor de cazare

La propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, executivul a aprobat Hotararea de guvern privind eliberarea certificatelor de clasificare, licentelor si brevetelor in turism, potrivit biroului de presa al MDRT.

model_certificat_de_clasificare

Pana in acest moment, modalitatile de clasificare a structurilor de primire turistice, de licentiere a agentiilor de turism din Romania si de acordare a brevetului de turism pentru personalul cu activitate in domeniul turismului erau reglementate prin Hotararea Guvernului nr. 709/2009 privind clasificarea structurilor de primire turistice si Hotararea Guvernului nr. 238/2001 privind conditiile de eliberare a licentei si brevetului de turism, cu modificarile si completarile ulterioare. Procedura de clasificare a structurilor de primire turistice si cea de licentiere a agentiilor de turism presupunea ca dupa depunerea documentatiei de clasificare a unei structuri de primire turistice sau de licentiere a unei agentii de turism, reprezentantii autoritatii administratiei publice centrale din domeniul turismului sa procedeze la verificari la fata locului, fapt care prelungea intreaga procedura.

hotel-nympha-9434-5

Hotararea adoptata in urma cu doua zile le abroga pe cele doua mentionate mai sus si se armonizeaza in ceea ce priveste serviciile turistice, cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii si libertatea de a furniza servicii in Romania.

camera hotel

Astfel, se reglementeaza printr-un singur act normativ procedura de clasificare a structurilor de primire turistice, procedura de eliberare a licentei de turism si cea de acordare a brevetului de turism; autoritatea administratiei publice centrale responsabila in domeniul turismului elibereaza certificatele de clasificare pentru structurile de primire turistice, respectiv licentele si brevetele de turism, pe baza declaratiei standardizate data pe proprie raspundere de solicitant insotita de documentatia aferenta, prin care se atesta indeplinirea criteriilor de clasificare/licentiere/brevetare; se scurteaza perioada dintre   data depunerii declaratiei standardizate insotita de documentatia completa de clasificare sau licentiere si data eliberarii de catre autoritatea administratiei publice centrale responsabila in domeniul turismului a certificatul de clasificare, respectiv licenta si brevetul de turism, la 30 de zile; verificarea indeplinirii criteriilor de clasificare sau de licentiere se realizeaza ulterior autorizarii in cadrul actiunilor de control desfasurate de reprezentantii cu atributii specifice din cadrul autoritatii administratiei publice centrale responsabile in domeniul turismului.

Hotel Domenii

Acest sistem eficientizeaza procedura de autorizare in domeniul turismului, responsabilizeaza operatorul economic sau persoana fizica proprietar si/sau administrator al structurii de primire turistice care, pe proprie raspundere declara ca indeplineste criteriile de clasificare/licentiere la darea in folosinta a structurii, respectiv la inceperea activitatii agentiei de tuism. De asemenea, se elimina termenele pana la care erau amanate verificarile efectuate la fata locului de catre reprezentantii autoritatii administratiei publice centrale responsabila in domeniul turismului, accelerandu-se intrarea structurilor de primire turistice si a agentiilor de turism in circuitul economic.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302