Restaurantele din Grecia boicotează creşterea TVA-ului la 23%

Restaurantele din Grecia boicotează creşterea TVA-ului la 23%
person Horeca
access_time_filled

Începând cu 1 septembrie 2011 taxa pe valoarea adăugată (TVA) percepută în restaurantele, barurile și cafenelele din Grecia a crescut de la 13% la 23%, lucru care a agitat spiritele în rândul operatorilor din sectorul restaurației elen.
Creșterea taxei pe valoarea adăugată face parte din pachetul de reforme adoptat de Grecia pentru a primi un nou sprijin financiar de la Uniunea Europeană și FMI. Se așteaptă ca noua mărire de TVA să aducă la bugetul statului 300 milioane de euro anul acesta, iar în 2012 să aducă 700 milioane euro la buget.

restgreece

Pe afaceriștii eleni însă aceste cifre nu îi încântă. Aceștia spun că, din contră, toată lumea va avea de pierdut: ei vor trebui să tragă obloanele afacerilor, iar Guvernul va avea astfel mai mult de pierdut decât de câștigat.
Reprezentanții Federației Restaurantelor și Profesiilor Asociate din Grecia (care reprezintă peste 15.000 de afaceri în restaurante și turism) au ripostat prompt la decizia Guvernului și au cerut operatorilor de restaurante să blocheze toate taxele către stat în semn de protest.
greekfoodArgumentând că mărirea taxei va duce, în locul creșterii veniturilor statului, la închiderea multor afaceri, și deci la contribuții mai mici la stat, reprezentanții Federației au cerut Guvernului să reexamineze măsura și să introducă un TVA redus, de 6.5%, atât pentru sectorul restaurației cât și în ceea ce privește consumul domestic, așa cum este la cazare.

Ministrul Finanțelor de la Atena însă, nu pare să fie deloc impresionat de nemulțumirile operatorilor din sectorul restaurației și a anunțat că aceștia vor fi amendați pentru evaziune fiscală dacă vor refuza să plătească cota TVA majorată.

Practic toate restaurantele, cafenelele, firmele de catering din Grecia vor fi serios afectate de noua măsură, pentru că începând cu 1 septembrie, toate băuturile non-alcoolice cu excepția la apă plată, mâncarea preparată în restaurante, firme de catering, cantine, cafenele, cu excepția cantinelor din școli și alte instituții educaționale, spitale și instituții de binefacere, vor costa considerabil mai mult datorită creșterii de TVA.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302