Turismul, cheia iesirii din criza pentru Grecia

Turismul, cheia iesirii din criza pentru Grecia
person Horeca
access_time_filled

Turismul, cheia iesirii din criza pentru Grecia

Grecia, grav afectata de recesiunea economica si in 2010, mizeaza tot mai mult pe turism pentru relansarea economiei si pentru a crea noi locuri de munca. Autoritatile din Grecia au anuntat reducerea TVA-ului pentru hoteluri de la 11% la 6,5%, aceasta fiind o incercare de a face tara mai competitiva fata de destinatiile turistice rivale, chiar intr-o perioada in care guvernul este nevoit sa taie din cheltuielile facute in alte sectoare pentru a-si reduce deficitul bugetar.

economie_68184000

Operatorii din turismul elen au primit extrem de bine vestea, considerand ca aceasta tariere va creste veniturile din turism la 630 de milioane de euro si ca, prin aceasta masura Grecia se va alinia statelor de top din Uniunea Europeana, care au mentinut scazute taxele pentru sectorul turistic. in Franta de exemplu taxa pentru hotelieri este de 5.5%, in Spania si Germania 7%, in Cipru si Portugalia 5%. in Romania cota pentru serviciile de cazare cu mic dejun este de 9%.

hotel-paralia

„Perioada de criza a devenit o lectie pentru noi. Modul in care va evolua sectorul turistic in 2011 va fi foarte important, de el depinzand cresterea economica a tarii”, a declarat Pavlos Geroulanos, Ministrul Culturii si Turismului. „Conditiile actuale sunt favorabile pentru a intoarce situatia in favoarea noastra anul urmator.”

Grecia ansamblu

Conditiile dificile i-au determinat pe intreprinzatorii din industria turismului sa scada preturile pentru a atrage clienti. Astfel, rezervarile in avans, adica 10% din totalul de rezervari pentru vacantele de vara, cresc usor. Guvernul elen face eforturi majore pentru imbunatatirea turismului, de la atragerea mai multor companii aeriene low-cost si relaxarea legislatiei privind vapoarele de croaziera la imbunatatirea campaniei de promovare a tarii desfasurata in strainatate.

economie2187

Recesiunea a zguduit din temelii turismul elen, Grecia inregistrand in ultimii doi ani un numar tot mai scazut de turisti. Totusi Grecia se afla in primele douazeci de destinatii preferate in randul turistilor, inregistrand 14,9 milioane de vizitatori anul trecut. Sectorul turistic este responsabil pentru aproximativ 15% din PIB si asigura unul din cinci locuri de munca, potrivit Asociatiei patronatelor din turism din Grecia. Eforturile de a diminua TVA pentru hoteluri au fost foarte apreciate de oficiali, fiind printre obiectivele vizate de mult timp, intrucat destinatiile rivale aveau deja o rata intre 5 si 9%.

 

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302