
Absurditatea recuperării retroactive a diferenței de TVA la băuturi pe bază de cafea sau ceai

După ce cafeaua vândută la pahar sau ceașcă a fost încadrată drept apă aromatizată, cu TVA de 19%, dar, dintr-o neînțelegere a modului de aplicare, comercianții au facturat-o până acum clienților cu TVA de 9%, exact ca boabele de cafea, autoritățile fiscale au întreprins o serie de controale, soldate cu amenzi însemnate.
Vorbim de băuturi pe bază de cafea (cappuccino, espresso, flat white), dar și de ceai, care, de obicei, se prepară fără zahăr. A.N.A.F. a susținut că aceste băuturi, atunci când sunt vândute separat și nu ca parte a unui meniu, ar trebui să fie taxate cu 19%, considerându-le produse autonome și nu servicii de restaurant sau catering.
Interpretarea A.N.A.F. a creat confuzie și dificultăți, dar și un impact negativ în rândul actorilor din HoReCa sau al celor care exploatează automate de băuturi, deoarece s-a ajuns la o creștere a prețurilor pentru categoriile de produse impozitate cu 19%, descurajându-se astfel consumul, în contextul în care prețurile se află deja la un nivel ridicat din cauza ratei inflației.
Măsura a fost prezentată de către guvernanți ca fiind menită să aibă un efect pozitiv asupra stării de sănătate a populației prin descurajarea consumului de zahăr, coroborată cu creșterea veniturilor la bugetul de stat.
Doar că deciziile prin care inspectorii fiscali au impus sume suplimentare de plată pentru T.V.A.-ul aferent ceaiurilor și cafelelor, în urma modificărilor aduse de O.G. nr. 16/2022, au început a fi anulate de către instanțele de judecată. Tribunalul Brașov, în procedura contenciosului administrativ, a anulat, în luna noiembrie 2024, atât decizia de impunere prin care s-a stabilit diferența de T.V.A., cât și deciziile referitoare la obligațiile fiscale accesorii, dar și deciziile prin care au fost respinse, în primă fază, contestațiile administrativ fiscale introduse la organele emitente ale actelor. Ca urmare a anulării deciziilor, instanța a dispus și restituirea sumelor achitate în baza unei interpretări eronate a legii, cu tot cu dobânzile aferente percepute.
Se confirmă, astfel, faptul că autoritățile fiscale au încălcat dispozițiile unui întreg ansamblu de acte normative, printre care și cele adoptate la nivel european, prin încadrarea artificială a băuturilor pe bază de cafea sau ceai într-o categorie de băuturi care dețin alte caracteristici.
Absurditatea acestei interpretări rezultă inclusiv din faptul că ingredientele principale ale unei băuturi pe bază de cafea sau ceai au cota T.V.A. aplicabilă de 9% – cafeaua boabe, ceaiul sau laptele sunt supuse în continuare cotei TVA de 9%.
Așa cum am mai scris anterior în paginile revistei, operatorii economici vizați de controale nu trebuie să rămână în pasivitate, ci să uziteze de toate pârghiile legale disponibile în scopul înlăturării consecințelor generate de practica nelegală a autorităților fiscale.