Barmaniada a desemnat câştigătorii etapelor de Barista si Mixologie

Barmaniada a desemnat câştigătorii etapelor de Barista si Mixologie
person Horeca
access_time_filled

danursanBarmani din toată țara și-au demonstrat talentul și pregătirea în cadrul Etapelor de Mixologie și Barista, care s-au desfășurat în perioada 20-21 noiembrie, la Palatul Ghica, în cadrul cele mai complexe competiții de bartending din România, Barmaniada. Alexandru Halchias a fost desemnat cel mai bun barista, în timp ce Călin Ioaniciu a obținut locul 1 la etapa de Mixologie.

În prima zi de competitie, în cadrul Etapei de Barista, probele au constat în prepararea a 4 espresso, 4 cappuccino și 4 băuturi proprii pe bază de cafea, în doar 15 minute. Cei șase concurenți au prezentat în fața juriului cafea de origine din Kenya, Brazilia, Nicaragua, Etiopia și Kilimanjaro. S-au folosit ingrediente inedite pentru a potența aroma cafelei: coacăze confiate cu hibiscus, muguri de trandafiri, mure, pepene galben și coajă de lămâie.

Etapa de Mixologie a constat în 4 probe: Shot Tails, Cocktail Concept, Jameson Perfect Serve și Quick Mixology. Cei 9 concurenți înscriși în competiție au pregătit pentru membrii juriului cele mai interesante băuturi, în combinații creative de ingrediente precum: migdale cu rozmarin și piper roșu, infuzii florale de hibiscus și citrice, unt de arahide și sare, ardei roșu sau ciocolată neagră.

Câștigătorii Etapei de Barista 2012

castigatorietapabarista

Locul I a fost ocupat de Alexandru Halchias, care a ales să folosească o cafea specială, numită El Salvador. Pentru prepararea băuturii creație proprie, Alex a combinat fructul de cafea, zmeură deshidratată și vanilie.  Câștigătorul celui de-al doilea premiu, Dan Ursan, a folosit cafea 100% arabica din Kenya, regiunea Nyeri, și două varietăți de Peaberry ” care mai poartă și numele de caracoli, un tip special de bob de cafea. Cafeaua utilizată de el s-a remarcat atât prin nuanțele florale, cât și prin cele pe bază de fructe. Silviu Popa, câștigătorul premiului al treilea, a impresionat juriul cu o cafea de origine din El Buey Nicaragua.

Câștigătorii Etapei de Mixologie 2012

Inspirația lui Călin Ioaniciu, câștigătorul locului I, s-a regăsit în preferințele lui pentru bomboanele cu ciocolată neagră-amăruie, într-un cocktail Dark O’Cherry. Gustul cremos amărui a fost dat de albușul de ou în combinație cu siropul de ciocolată amăruie și lichiorul de cireșe. Twinkle Star este cocktail-ul cu care Marian Aldoiu a obținut locul al doilea în competiție, balansând dulceața siropului de caramel cu infuzii florale și busuioc proaspăt. În cocktail-ul preparat de Alexandru Tudor ” Bloom, s-au regăsit arome florale și citrice, care au scos în evidență notele specifice ale whiskey-ului Jameson. Tudor s-a clasat pe locul al treilea.

castigatorietapamixologie

În cadrul Etapei de Mixologie, bloggerii au acordat un premiu special: cel mai bun cocktail „Blogoholic”. Câștigătorul acestui premiu este Silviu Popa, care a pregătit o băutură numită „Irish Fusion”, inspirată din gastronomia fusion, care presupune un mix de arome irlandeze, mediteraneene și asiatice. Silviu a folosit un whiskey învechit cu o infuzie de rozmarin și piper într-un butoi de stejar, timp de o lună.

Juriul etapelor de Barista și Mixologie au fost format din cei mai buni specialiști din domeniu, având ca președinți doi invitați de renume: Nora Smahelova și Marian Beke. Nora este unul dintre cei mai renumiți barista din lume, membru certificat al juriului World Barista Championship. Marian este unul dintre cei mai buni mixologi din Londra, recunoscut pentru meniurile de cocktail spectaculoase, pentru care a câștigat numeroase premii.

La finalul celor două etape, profesionalismul și talentul le-au adus concurenților care au ocupat podiumul următoarele premii:  400 € – locul I, 250 € – locul al II-lea, 150 € – locul al III-lea.

Barmanul care acumulează cele mai multe puncte pe parcursul tuturor probelor de concurs va fi desemnat, la finalul competiției, „Barmanul Anului 2012 în România”. Barmanul Anului 2012 se va bucura de premiul cel mare, în valoare de 1000 € și, mai ales, de șansa de a reprezenta România la Jameson Bartenders Ball 2013, în Irlanda.

Despre câștigătorii etapelor de Barista și Mixologie 2012:

Locul I  Etapa Barista ” ALEX HALCHIAS
Barista2Alex Halchias, 24 de ani, din Baia Mare, Maramureș, lucrează la Place Caffe & Lounge și a ales să folosească pentru băutura sa o cafea specială, numită El Salvador. Pentru prepararea băuturii-creație proprie, pe bază de espresso, Alex a ales să combine ingrediente precum: cascara (fructul de cafea), zmeură deshidratată și un sfert de bețișor de vanilie, pentru a oferi băuturii o nuanță cât mai subtilă de vanilie. În sticluțe a câte 30-40 ml, Alex a turnat apă minerală. Apoi, în alte pahare mici, a infuzat ingredientele atent selecționate. Amestecul final a rezultat în urma turnării espresso-ului și infuziei create pe loc peste apa.

Locul I Etapa Mixologie ” CĂLIN IOANICIU
Călin Ioaniciu, din Cluj-Napoca, are o experiență în bartending de 12 ani și lucrează în prezent la Kharma Lounge Spirit Cafe din orașul său. Pentru Jameson Perfect Serve, Călin a preparat o băutură folosind o infuzie din ghimbir, ardei iute, mușețel, tei, sunătoare, rozmarin, vanilie și ceai negru. Această infuzie, preparată cu ajutorul unui brandy sniffer (balonul de cognac), timp de 5 minute, a fost adăugată la cei 50 ml de Jameson, la temperatura specificată, pentru a permite eliberarea aromelor puternice.
Cea de-a 2 probă- Cocktail Concept, a solicitat îmbinarea creativității concurentului cu diversele sale cunoștințe de mixologie, astfel încât acesta să creeze un concept autentic pentru băutură sa: Dark O’Cherry. Inspirația lui Călin s-a regăsit în preferința lui pentru bomboanele cu ciocolată neagră-amăruie, umplute cu cireșe. Călin a folosit 50 ml de Jameson, în combinație cu 25 ml de lichior de cireșe, 10 ml sirop ciocolată amăruie, 10 ml fresh de lămâie, 15 ml de albuș de ou și 8 ml de Unicub -un bitter foarte aromat.  A ales să folosească albuș de ou pentru textură, spumă, consistență și pentru că nu alterează foarte mult aromele principale. Pentru garnish, Călin a păstrat ideea bomboanelor sale preferate, servindu-și cocktail-ul alături de ciocolată,  o cireașă și fulgi de ciocolată neagră în formă de trifoi -ideea originilor irlandeze.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302