Din regulamentul Concursului Internaţional de Vinuri

Din regulamentul Concursului Internaţional de Vinuri
person Horeca
access_time_filled

Concursul Internațional de Vinuri București 2011 este deschis tuturor categoriilor și tipurilor de vin, așa cum sunt definite în „Codul internațional al practicilor oenologice” care au fost produse în conformitate cu legislația țării de origine. Sunt admise în Concurs și alte vinuri speciale sau produse pe baza de struguri, must sau vin, precum și distilate de origine vitivinicolă.

vinul.ro-2

Participanții sunt obligați să comunice volumul de vin care corespunde probei trimisă în concurs. Acest volum trebuie să fie disponibil într-o cantitate de minim 1.000 litri. În anumite cazuri, când producția unui anumit vin este deosebit de redusă (vinuri din struguri botritizați, vinuri de gheață, vinuri de vinotecă etc.) , acest volum poate fi de minim 100 litri.

Fiecare proba de vin sau produs de origine vitivinicolă trimise la Concurs trebuie să fie formată din 6 butelii de 0,75 litri (în anumite cazuri se acceptă și butelii de 0,5 litri sau 1 litru), sau 4 butelii de 1,5 sau 2 litri. Buteliile trebuie să fie prevăzute cu dop de unică folosință și să fie personalizate cu eticheta lor originală, etichetarea fiind în concordanță cu legislația aplicată în țara de origine.

vinansamblu1

Fiecare juriu de degustare va fi format din 5 (cinci) membri, din care minim 3 (trei) vor reprezenta tări străine, iar ceilalți 2 (doi) vor reprezenta țara organizatoare. Fiecare juriu activează sub autoritatea unui președinte care aparține, în principiu, țării organizatoare. Fiecare juriu are la dispoziție un secretariat.

Membrii juriului trebuie sa pastreze linistea si sa nu faca gesturi sau mimici explicite a impresiilor personale din timpul degustarii.

Dupa notarea vinului, fiecare membru al juriului isi semneaza fisa de evaluare. Toate fisele de evaluare ale degustatorilor vor fi semnate si de presedintele juriului.

Juriul activeaza sub autoritatea unui Prezidiu format din 3 (trei) membri:

  • un Presedinte;
  • un Oenolog Consilier;
  • un Consilier Juridic.

Probele de vin care au primit la degustare următoarele note vor primii distincții:

  • peste 95 puncte – Marea Medalie de Aur
  • între 86 și 94,99 puncte – Medalie de Aur
  • între 81 și 85,99 puncte – Medalie de Argint

O.I.V. deleaga un expert observator pentru intreaga perioada a Concursului. Acest expert poate lua parte la lucrarile diferitelor jurii dupa cum considera de cuviinta.

Începând din acest an, printre premiere se numără și comunicarea rezultatelor cu precădere către public, astfel încât participarea concurenților să aibă consitență și finalitate în termeni de piață

Probele de vin vor fi trimise la Aroma-Centru de Excelență, Gastronomie și Tehnologie Alimentară, care se va ocupa și de secretizarea și logistica concursului. Introducerea și servirea în sala de Concurs este realizată de Federația Somelierilor din România. 

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302