Italia caută protecţia UNESCO pentru de pizza napoletana

Italia caută protecţia UNESCO pentru de pizza napoletana
person Horeca
access_time_filled

Este „amore”. După ce pizza napoletana a fost votată cel mai reprezentativ preparat culinar al țării, Italia caută protecția UNESCO pentru pizza cu brânză favorită a italienilor, anunță publicația The Guardian.
NapoliÎn ciuda faptului că în urma unui sondaj pastele și sosul de tomate au fost în topul preferințelor italienilor, tradiționala pizza din Napoli a fost votată ca unul dintre cei mai buni candidați pentru protecția UNESCO. Lista Intangible Heritage este o arhivă a monumentelor, obiectelor și tradițiilor cultural care au nevoie să fie protejate de urgență pentru a se evita degradarea lor. Un alt candidat italian pentru lista UNESCO este confecționarea de viori din Cremona.
Anul trecut dieta medieteraneană a fost admisă ca fiind un model nutrițional sănătos, care a rămas nealterată în timp și care promovează interacțiunea socială, obieceiuri de alimentație și numeroase evenimente sociale. Dieta se bazează pe ulei de măsline, cereal, fructe și legume proaspete sau uscate și un consum moderat de pește, produse lactate și carne.

Acestă acțiune a italienilor marchează momentul în care pizza napoletana este recunoscută ca un produs culinar tradițional italian foarte important. În 2009, localnicii din Nepal au făcut lobby cu succes la Uniunea Europeană pentru a obține certificarea produselor lor de tip pizza.

napoli-pizza
Certificarea  „Traditional Specialty Guaranteed” înseamnă că toate pizzeriile care vor să comercializeze pizza napoletana autentică trebuie să o pregătescă într-un anume fel. De exemplu, numai roșiile San Marzano și mozzarella de bivoliță sunt premise în prepararea acestui tip de pizza. Blatul trebuie să fie dospit și nu poate să fie mai gros de 2,54 cm, iar coca trebuie întinsă manual înainte de a fi coaptă într-un cuptor cu lemne.tsg

Asociația Adevărata Pizza Napoletana are ca principal obiectiv să protejeze preparatele culinare locale și întocmit reguli stricte în privința a ceea ce înseamnă o pizza din Napoli autentică. Asociația susține faptul că produsul final trebuie să fie moale, elastic și ușor de împăturit, în timp ce amalgamul de toppinguri precum sos de roșii, oregano, usturoi și mozzarella trebuie să fie distribuite uniform pe suprafața blatului. Preparatorii de pizza s-au plâns de multe ori că unii produc pizze false utilizând ingrediente precum roșii chinezești și ulei de măsline spaniol.
Alte admiteri gastronomice pe lista Intangible Heritage din 2010 au fost meniul francez și bucătăria tradițională mexicană.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302